Tartus saab papist õpilaspiletite aeg läbi

31. okt. 2014 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Tartu võtab esimese linnana Eestis oma koolides kasutusele ülelinnalised õpilaspiletid. Kontaktivaba kiibiga õpilaspileteid saab kasutada raamatukogus ja aasta pärast ka linna uuenevas ühistranspordi piletisüsteemis. Teenuste valik suureneb edaspidi veelgi.

Esimesena said moekad plastkaardid kätte Kivilinna kooli esimeste klasside õpilased. Laste näod olid naerul.

„Me ei mõelnud pikalt, kui otsustasime ettevõtmisega liituda,” rääkis Kivilinna kooli direktor Karin Lukk. „Papist piletite aeg on läbi. Tänapäevased asjad on multifunktsionaalsed ja kui on hea asi, tuleb kaasa minna.”

Karin Lukk ja kooli infojuht Sven Hendrikson katsetasidki suvel printereid ja tarkvara ning andsid teistele koolidele tagasisidet. Tänutäheks abi eest sai Kivilinna võimaluse esimesena uudseid tarku õpilaspileteid väljastada.

Üleminekut ühtsetele õpilaspiletitele veab Tartu linnavalitsuse haridusosakond. Ehkki liitumine pole kohustuslik, on suurem osa õppeasutusi avaldanud soovi seda teha.

„Oleme tänulikud, et linn leidis raha ja andis sellise kena panuse Tartu koolidesse. Eriti kui arvestada, et ühistranspordi piletisüsteem muutub,” lausus projekti koordineerija, haridusosakonna jurist Kairit Peekman. Järgmisel aastal Tartu ühistranspordis kasutusele tulevad plastikkaardid on täpselt samad nagu õpilaspileti toorikudki, seega on tagatud ühilduvus.

Linnavalitsus eraldab igale koolile printeri ja tarkvara ostuks kuni 1300 eurot. Eeldades, et seadmed on kasutatavad kümmekond aastat, kujuneb õpilaspileti omahinnaks kuni poolteist eurot.

Kooli raamatukogus on võimalik pilet kasutusele võtta kohe ja eriliste lisakuludeta. Tooriku kujundamisel arvestatigi erinevate vajadustega ja lasti lisaks kiibile trükkida ka vöötkood.

„Raamatukogudes on vöötkoodi lugejad ja raamatukogu tarkvara. Nüüd tuleb andmebaasides seostada õpilane konkreetse koodiga ja nii on võimalik kaart raamatukogus kasutusele võtta,” selgitas Peekman.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!