Tasuta koolilõunat hakkavad saama kõik õpilased

22. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Riigikogu võttis kolmapäeval ühehäälselt vastu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatuse, mis kindlustab alates jaanuarist tasuta koolilõunaga seniste põhikooli- ja kutseõppurite kõrval ka enam kui 22 000 gümnaasiumiõpilast.

„Eelnõu vastuvõtmise poolt oli 80 riigikogu liiget, vastu ja erapooletuid ei olnud,” seisab riigikogu stenogrammis.

Seadust esimesel lugemisel kaitsnud haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnul parandab muudatus nii perede toimetulekut kui õpilaste heaolu koolis õppimise ajal. „See on oluline meede selleks, et tagada Eestis ühtsuskooli põhimõtte toimimine, et haridus oleks tasuta ja võrdselt hea kõikides Eesti nurkades,” on öelnud Ossinovski.

„Meil on täna mitmeid omavalitsusi, kes oma laste eest hoolitsedes tagavad kas kogu kooliperele või siis gümnaasiumiõpilastele vajaduspõhiselt tasuta koolilõuna. Juba mõne kuu pärast on see nii üle Eesti kõikides koolides, mis tagab ka laste võrdse kohtlemise,” rääkis sotsiaaldemokraat Etti Kagarov. „See on ühtlasi samm laste vaesuse vähendamise ning tervislike eluviiside edendamise suunas.”

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski sõnul tuleb kiita omavalitsusi, kes juba praegu pakuvad oma kulul gümnasistidele lõunat, kuid seadusemuudatus aitab seda teha ka teistel koolipidajatel. „Ühest küljest aitab see parandada perede toimetulekut ning samas lubab koolis pakutav soe lõuna keerulisest keskkonnast pärit noortel paremini õppimisele keskenduda,” rääkis minister seadusemuudatuse vastuvõtmise järel. Ka minister rõhutas, et riigi kohustus on astuda vaesuse taastootmise vastu konkreetseid samme ning Eesti tuleviku huvides on pakkuda kõigile lastele võrdseid tulevikuvõimalusi.

Tasuta lõunat hakkavad saama munitsipaalkoolide, riigigümnaasiumide ja erakoolide gümnasistid. Praegu toetab riik põhikooliõpilaste ja kutsekeskhariduse tasemel õppijate koolilõunat.

2015. aasta riigieelarve eraldab gümnasistide lõunaks üle kolme miljoni euro. Koolilõuna toetus on iga gümnasisti kohta 136 eurot õppeaastas. Kagarovi sõnul ei olda koolilõuna maksumusega veel päris rahul, kuid sellele otsitakse lahendust edaspidi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!