Uuritakse Eesti tudengite hoiakuid võrdõiguslikkusest

29. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

5. novembrini saab vastata küsitlusele, millega uuritakse esmakordselt Eesti tudengkonna hoiakuid ja suhtumist soolisesse võrdõiguslikkusesse. Mõttekeskuse Praxis korraldatava küsitluse eesmärk on kaasata kõrg- ja rakenduskõrgkoolide tudengeid teemakohaste uute ainekursuste koostamisse.

Küsitluse eesmärk on uurida, millisena näevad ja kogevad tudengid Eesti ühiskonda just soolise tasakaalu aspektist. Kogutakse teavet, millised on tudengite isiklikud kogemused võrdse kohtlemisega. Samuti soovitakse tagasiside, kas ja kuidas peaks võrdse kohtlemise ja soolise tasakaalu teemat Eesti koolides ja ülikoolides käsitlema.

2013. aasta juunis avaldatud Euroopa riike võrdlev soolise võrdõiguslikkuse indeks näitab, et Eesti jääb soolise võrdõiguslikkuse tasemelt Euroopa keskmisele kõvasti alla.

„Üldteada on meie suur palgalõhe, naiste suurem koormus lähedaste eest hoolitsemisel ning väiksem poliitiline ja majanduslik võim,” nendib küsitlust vedav ekspert Helen Biin Praxisest. Ta märgib, et lisaks on ka Eesti hariduselu EL-i riikidest peaaegu kõige enam sooliselt jaotunud. „Selleks, et olukord paraneks, tuleb panustada teadlikkuse tõstmisele ning kõige tõhusam on teema integreerimine üld- ja kõrgharidusse,” ütleb Biin.

Küsitlustulemuste ja teiste algmaterjalide baasilt arendatakse välja ainekursused õpetajakoolituse ja sotsiaalteaduste tudengitele, et nad oskaksid oma tulevases töös sooaspektiga paremini arvestada. Lisaks töötavad Praxise analüütikud koostöös ekspertidega Bergeni ülikoolist, Norra teadus- ja tehnoloogiaülikoolist, Linköpingi ülikoolist ja Tartu ülikoolist välja täienduskoolituskursuse õpetajatele, kes juba koolis töötavad.

„Et kursused vastaksid võimalikult hästi sihtrühma vajadusele, küsitleme tudengeid, intervjueerime õpetajaid, õppejõude ja valdkonna eksperte,” selgitab Biin ja täpsustab, et soov on välja töötada õppeprogramm, mis tõesti kõnetaks kursustel osalejaid.

Küsitlusest on osa võtma oodatud kõik, kes omandavad kõrgharidust kas rakenduskõrgharidusõppes, bakalaureuseõppes, magistriõppes või integreeritud bakalaureuse- ja magistriõppes. Ei ole oluline, mitmendat aastat ülikoolis õpitakse, mitmendat haridust omandatakse ega ka see kui ollakse hetkel hoopis akadeemilisel puhkusel.

Küsitlusele vastata saab siin.

Küsitluse tulemused selguvad detsembris.

Küsitlust rahastatakse Norra toetuste 2009–2014 soolise võrdõiguslikkuse ning töö- ja pereelu tasakaalu programmist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!