Asutati Eesti Jaapani ülikoolides õppinute selts

21. nov. 2014 Victoria Parmas Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Jaapani suursaadiku residentsi Tallinnas tuli 13. novembril kokku 52 inimest, et asutada Eesti Jaapani ülikoolides õppinute selts.

Seltsi asutamise mõte hakkas idanema juba eelmisel aastal, mil kokku sai hulk aktiivseid eri aegadel Jaapanis õppinud inimesi. Juhatuse liikme Liis Seinbergi sõnul on seltsi üritused võimalus hoida Jaapanist saadud teadmisi ärksana, näiteks rääkida jaapani keelt, kuulata või pidada Jaapani-teemalisi loenguid. Asutamiskoosolekul tutvustasid nii mõnedki eestlased end jaapani keeles. Külaliste seas olid eelmine Eesti suursaadik Jaapanis Toivo Tasa ning Tokyos Eesti saatkonnas töötanud Argo Kangro. Kõne pidas professor Rein Raud, kes oli 2011–2014 Euroopa Jaapani-uurijate assotsiatsiooni president ning valiti seltsi auliikmeks.

Liis Seinbergi sõnul on Jaapanis õppinute selts koht, kuhu saavad pöörduda need, kel huvi Jaapani vastu, näiteks ettevõtted kontaktide saamiseks, ärikeskkonna kohta info hankimiseks, miks mitte ka Jaapanist saabunud külalise korral tõlgi küsimiseks.

„Meie liikmete kompetentsuse valdkond on väga lai,” lisas seltsi juhatuse liige Anni Kagovere, kelle sõnul on saatkonna teada Eestist käinud Jaapani ülikoolides õppimas umbes 170 inimest, siinhulgas ka need, kes on osalenud vaid paarinädalastel keelekursustel. Jaapanis on kaitstud aga ka doktorikraadi.

Esimene õppija läks Jaapanisse 1993. aasta oktoobris ning kõige viimased tudengid siirdusid Jaapanisse eelmisel kuul. Õppimas käiakse ka eraviisiliselt, kuid enamik on saanud Jaapani riigilt siiski stipendiumi. Kõige rohkem on Jaapanisse mindud Jaapani valitsuse MEXT (haridus-, kultuuri-, spordi-, teadus- ja tehnoloogiaministeeriumi) stipendiumiga õppima bakalaureuse- ja magistriõppe tasemel, praeguse seisuga on selliseid inimesi 38.

Peale keele ja kultuuri on eestlased seal kaugel maal käinud õppimas meditsiini, majandust, antropoloogiat, õigusteadust, geenitehnoloogiat ja palju muudki. Nii on ka seltsi liikmete ametid seinast seina, on valitsusasutuste töötajaid (keskkonnaministeerium, välisministeerium jne), teadlasi, sushi-restorani omanik, EELK vaimulik, aga ka tõlkefirma omanikke ja Jaapanisse tarnivate firmade töötajaid.

Seltsi tegevuse kohta saab infot Facebookist: www.facebook.com/EAFUSJ.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!