Dinosaurused vallutasid Tartu

21. nov. 2014 Sirje Pärismaa, Mari Klein Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Ahhaa teaduskeskuses saab aprilli lõpuni näitusel „Ahhaa, dinosaurused” ligi 700-ruutmeetrises näitusesaalis kohtuda elusuuruses eelajalooliste hiidsisalikega. Vastne näitus tegi avanädalal juba külastajarekordi: reedel avatud näitus oli kolmapäevaks meelitanud majja 10 000 külastajat, mis on Ahhaa-s kõigi aegade rekord.

Varasem rekord pärines 2012. aasta teadlaste öölt, mil maja külastas 1700 inimest. Möödunud nädalavahetusel ületati see arv tuhande külastajaga. „Viimasel ajal on meil olnud keskmiselt 19 000 külastajat kuus, aga nüüd tuli poole kuu norm paari päevaga täis. Maja võimsus on tõepoolest viimase piiri peal, sest meil said näiteks riidehoius vabad riidepuud ja kapid otsa,” möönis  teaduskeskuse juhatuse liige Pilvi Kolk.

Tema sõnul on nende numbrite nimel tööd tehtud alates 2011. aastast, kui hakati otsima Ahhaa-le sobivaid dinosaurusenäitusi. „Maailmas on neid kümmekond, kuid enamasti on nende siia toomine meile üle jõu käiv. Seda näitust õnnestus meil näha Taanis 2012. aasta lõpus ja seal sai ka sõlmitud kokkulepe näidata näituse juurde filmi, mille taanlased olid tootnud,” ütles ta.

Suurbritannia rahvuslikust loodusloomuuseumist toodud 12 eksponaadi seas kohtab näiteks Anchylosaurus‘t, Triceratops’i ja Ornithomim‘ust. Näituselt ei puudu ka seitse meetrit pikk ja neli meetrit kõrge kõigi aegade metsikuim kiskja Tyrannosaurus rex.

Näitusel saab kuulda paarsada miljonit aastat tagasi elanud hiidsisalike möirgeid ja näha nende liigutusi ning uurida fakte dinosauruseid ümbritsenud keskkonna ja nende eluviiside kohta.

Dinosauruste näitus on Ahhaa üks suuremaid rendinäitusi.

Näitus jääb avatuks aprilli lõpuni.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!