Haapsallu nutiõpetajate täienduskoolitusele!

21. nov. 2014 Piret Lehiste haridustehnoloogia õppekava eestvedaja, TLÜ Haapsalu kolledž - Kommenteeri artiklit

Jaanuaris 2015 alustab Haapsalus juba teine nutiõpetajate õpperühm. Osaleda soovijatel tuleb saata 1. detsembriks oma motivatsioonikiri aadressil piret.lehiste@hk.tlu.ee.

Eelmise aasta jaanuaris oli TLÜ Haapsalu kolledžis esimene nutiõpetajate tasuta täienduskoolitus (60 EAP), mis oli mõeldud eelkõige tegev­õpetajatele, kel soov oma ainetunnid digitehnoloogia abil põnevamaks ja tõhusamaks muuta ning juhendada kolleege nüüdisaegsete õppemeetodite ja -vahendite rakendamisel õppetöös.

Nutiõpetaja pole mingisugune imeloom. Tegemist on õpetajaga, kel on nii head aineteadmised, pedagoogilised oskused kui ka tehnoloogiline pädevus. Nutiõpetaja oskab õppetöös kasutada interaktiivset tahvlit, nutitelefoni, videokaamerat jne, luua digitaalseid õppematerjale ning rakendada mobiilse ja mängupõhise õppe võimalusi. Nutiõpetaja oskab analüüsida ja hinnata digivahendite ning tarkvara sobilikkust ja efektiivsust õppeprotsessis ning tunneb aktiivõppe põhimõtteid ja metoodikat, tänapäevaseid õpetamis- ja hindamismeetodeid. Samuti suudavad nad nõustada oma kolleege haridustehnoloogia küsimustes. Õppekava põhieesmärk on õpetada tehnoloogiat kasutama 21. sajandile kohaselt: loomiseks, jagamiseks, uurimiseks, suhtlemiseks, koostööks.

Nutiõpetaja õppekaval toimub õppetöö üle nädala reedeti-laupäeviti (ligikaudu 14 kaheksatunnist koolipäeva semestris). Ühel semestril on tunniplaanis 4−5 õppeainet, kahe aasta jooksul kokku 17 ainekursust. Viimasel õppesemestril läbivad kõik õpetajad ka neljanädalase haridustehnoloogia praktika, mis aitab neil eelnevalt omandatud teadmisi koolis rakendada. Õppetööd viivad õppekaval lisaks kolledži õppejõududele läbi mitmed TLÜ informaatika instituudi töötajad ning tegevõpetajatest haridustehnoloogid.

Õppetöö läbiviimisel rakendatakse võimalikult palju aktiivõppemeetodeid, tehakse palju praktilisi töid, mis on seotud õpetajate igapäevatööga koolis. Leidub rohkelt võimalusi meeskonnatöös osaleda, arutleda ning oma kogemusi teistega jagada, katsetada ja eksida ning uuesti proovida … Suurt rõhku pannakse õpingute jooksul nn 21. sajandi oskustele: loovusele, kriitilisele mõtlemisele, koostööoskusele, probleemide lahendamisele. Samuti rõhutatakse sotsiaalvõrgustikes õppimise olulisust, näiteks rakendatakse õppetöös Facebooki ja Twitteri võimalusi. Iga õpetaja loob õpingute alguses õpiblogi, kus kajastub kõik tema poolt koolituse raames tehtav ja kogetav. Üks on kindel: pakutav koolitus inspireerib ja innustab õpetajaid ning võimaldab neil õpitut kohe ka rakendada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!