Koolides ja raamatukogudes algas Põhjamaade nädal

10. nov. 2014 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 10. novembril algas Põhjamaade raamatukogunädal, mille käigus korraldavad Eesti raamatukogud, koolid ja lasteaiad Põhjala müütilistest olenditest ettelugemisi, näitusi, seminare. Tänavuse, 18. korda toimuva raamatukogunädala teemaks on „Trollid Põhjalas”.

Põhjamaade raamatukogunädalat korraldavad Põhjamaade raamatukogud Põhjala Ühingute Liidu eestvedamisel aasta kõige pimedamal ajal alates 1997. aastast. See tähendab seitset päevatäit näitusi, ettelugemisi, raamatututvustusi ja arutelusid tuhandetes raamatukogudes, koolides, seltsimajades, teatas Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus.

Novembripimeduses süüdatakse küünlad ja loetakse ette katkendeid aasta kirjanduseks valitud raamatutest. Hommikuhämaruses loetakse ette lastele ja õhtuhämaruses täiskasvanutele. Lugemist ja tegevusi jagub ka teismelistele ja noorukitele. Raamatukogunädala eesmärgiks on tutvustada Põhjamaade kirjandust ning edendada lugemist ja jutuvestmise tava – nähtust, mis on tänapäeva kiires maailmas aina hääbumas.

Põhjamaade raamatukogunädala korraldajad on 2014. aasta kirjanduseks välja valinud kolm teost: „Kollitüli” (Kalle Güettler, Rakel Helmsdal ja Áslaug Jónsdottir), „Hiiglane” (Stefan Spjut) ning „Muumipapa ja meri” (Tove Jansson). Esimesed kaks on tekstinäidetena eestikeelses tõlkes saadaval Põhjamaade raamatukogunädala koduleheküljel, viimane on ilmunud korduvalt eesti keeles raamatuna Vladimir Beekmani tõlkes.

„Eestis on Põhjamaade raamatukogunädal alati soojalt vastu võetud,” räägib esinduse kultuurinõunik Eha Vain, kelle sõnul kinnitavad raamatukogutöötajad, et huvi müstika, mütoloogia, ulme ja muinasjuttude vastu üksnes kasvab.

Vain lisab, et eriti aktiivselt on Põhjamaade raamatukogunädalat korraldatud Tartus, Pärnus, Jõhvis, Kohtla-Järvel, Viljandis, Keilas, Võrus ja Kuressaares, kuid igal aastal lisandub sündmuse tähistajate sekka uusi kooli- ja haruraamatukogusid.

Näiteks Keilas Harju maakonnaraamatukogus saab uudistada näitust Islandi jõuluvanadest, Pärnu maavalitsuses kõneleb 12. novembril kell 15.30 tõlkija ja Tartu ülikooli skandinavistika osakonna teadur Mart Kuldkepp trollidest Islandi saagakirjanduses.

Temaatilisi sündmusi korraldatakse näiteks nii Tallinna Lilleküla gümnaasiumis, Gustav Adolfi gümnaasiumis, Audru koolis, Antsla gümnaasiumis, Haabneeme koolis, Sindi gümnaasiumis, Tallinna inglise kolledžis, Võru kesklinna koolis, Tori põhikoolis, Viimsi keskkoolis, Tallinna Tondi põhikoolis kui ka Tallinna Tuule lasteaias.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!