Liiklusõpetus(est) Tallinna Kadaka lasteaias

27. nov. 2014 Eve Sepper, Tallinna Kadaka lasteaia liikumisõpetaja; Maili Tilk, Tallinna Kadaka lasteaia õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit

Tallinna Kadaka lasteaias käib hetkel 237 last, mis tähendab, et lasteaiaga puutub kokku vähemalt kaks korda sama palju inimesi – lisaks lastele ka nende perekonnad. Lasteaeda tullakse ja siit minnakse mitmeti: jala, autoga, ühistranspordiga. Kadaka lasteaed asub rohelises ja turvalises kohas Mustamäel, kvartali keskel, eemal suurtest tänavatest.

Kadaka lasteaed on liiklusalase suunitlusega lasteaed, kus õpetajad töötavad järjepidevalt selle nimel, et laps omandaks eakohased liiklusalased põhitõed. Selleks, et laps tuleks igapäevaelus toime kõige vajalikuga, on tal vaja saada teadmisi ja kogemusi ümbritsevast elust. Alushariduses on oluline, et laps õpiks kogemusliku tegevuse kaudu, oskaks oma tegevust eakohaselt analüüsida ja õpiks ka vastutama. Õpetaja ülesandeks on eesmärgistatud ja mängulise tegevuse pakkumine, milles laps satuks situatsioonidesse, kus ta saab aktiivselt kaasa mõtelda ja tegutseda. Erinevates õpisituatsioonides omandab laps mitmesuguseid teadmisi, käitumisviise, hoiakuid ja suhtumisi. Areneb iseseisev mõtlemine ning suhtlemis- ja koostööoskus. Õpitakse tegema meeskonnatööd, märkama kaaslast ja toetama abivajajat. Mängulised tegevused eeldavad situatsioonide märkamist ja teadvustamist ning vastavalt olukorrale läbimõeldud tegutsemist. Neid teadmisi ja oskusi nimetamegi liiklusõpetuse baashariduseks.

Liiklusohutusteemalised kampaaniad on küll silmapaistvad ja mõtlemapanevad, kuid kõige tõhusamalt kinnistub lapses siiski igapäevane kogemus ja täiskasvanu eeskuju. On hilja hakata laste liikluskasvatusega tegelema vahetult enne kooliminekut, sest esmased teadmised ja käitumine omandatakse väga varakult – juba kahe-kolmeaastane laps ületab koos vanemaga tänavat ja osaleb liikluses.

Täiskasvanu jalakäija- ja sõidukijuhina üldjuhul teab, kuidas tuleb liikluses toimida. Samas oleme märganud, et kuigi liiklusteooria on täiskasvanutel selge, kiputakse reaalses elus siiski reegleid rikkuma ning ohutusele läbi sõrmede vaatama. Kuidas selgitada vaatepilti, kui lapsega vändatakse jalgrattaga koos lasteaia väravani, seejärel pannakse lapsele kiiver pähe ning lasteaiaõuel sõidetakse nõuetekohaselt? Millega põhjendada seda, et hommikul sõidab lasteaia värava ette auto, kus laps istub isa süles ja roolib autot? Õhtul koju minnes istub laps tagaistmele ja lapsevanem käivitab momentaalselt auto ning sõidab minema last turvavööga kinnitamata? Autojuhist/jalakäijast täiskasvanu teab, et pimedal ajal on helkurita liikleja praktiliselt nähtamatu ja suurendatud ohuallikas, kuid ometi ei märka ta endale helkurit külge riputada. Selliseid näiteid ei tule paraku kaugelt otsida. Kellest aga võtab laps igapäevaelus eeskuju? Lähim ring on tema enda pere.

Oleme Kadaka lasteaias vastu võtnud otsuse, et kui rühmad sõidavad bussiga õppekäikudele, siis tellitakse tingimata selline buss, kus kõik lapsed saavad end turvavööga kinnitada. Olgu sihtpunkt siis linnas või väljaspool linna. Meie kõigi turvalise tuleviku huvides on, et turvavöö kinnitamine oleks sõidukisse istudes automaatne tegevus ja see kinnistuks ka meie lastes.

Kadaka lasteaia üheks eesmärgiks on olnud vabariiklikul tasandil liikluskavatuse tõhustamine koostöös maanteeameti ja teiste liiklusohutusega seotud instantsidega.

Lasteaia õuealale rajati 2004. aastal vabariigi esimene liikumis/liiklusväljak. Kadaka lasteaed on praktikabaas Tallinna ülikooli tudengitele, kes omandavad siin teadmisi liikumisväljaku rakendamise võimalustest. 2005., 2006., ja 2009. aastal valmisid koostöös maanteeametiga liikumisväljakul õppefilmid, mis on leitavad veebist www.liikluskasvatus.ee lehelt. Mitmel aastal on Kadaka lasteaias sügiseti toimunud liiklusteemalised perepäevad, milles iga kord osaleb üle 400 täiskasvanu koos oma lastega. Kõikide liiklusalaste ettevõtmiste/perepäevade hüüdlause on – KADAKA LIIGUB OHUTULT! Perepäevade eesmärgiks on tõsta liiklusalast teadlikkust läbi positiivsete eduelamuste.

Ka sel sügisel toimus Kadaka lasteaias perepäev, mis oli traditsiooniliselt keskendunud liiklusohutusele. Peredel oli võimalus osaleda üheteistkümnes õpetajate ettevalmistatud mängulises tegevuses. Lisaks sellele kaasasime politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri ennetus- ja menetlustalituse vanemkomissari Kairi Ränk`i, juhtivspetsialist Eve-Mai Valdna ning maanteeameti tehnoosakonna eksperdi (ühtlasi Kadaka lapsevanema) Tarmo Koor`i. Lapsevanematel oli võimalus suhelda perepäeval osalenud piirkonnapolitseinike Anu Asu ja Martin Kreitsmani ning noorsoopolitseinik Pille-Riin Pihelgasega, kes selgitasid liiklusohutusalaseid nõudeid ja nõustasid vanemaid liiklusohutusalastes küsimustes. Vastavasisulise küsimustiku töötasid välja liikumisõpetaja Eve Sepper ja Tarmo Koor.

Lasteaia personal töötab liikluskasvatusega pidevalt ning rõhutab täiskasvanu eeskuju tähtsust lapse arusaamade kujunemisel. Liikluskasvatuse eesmärgiks lasteaias on, et kui laps lõpetab lasteaia, on tal liiklusalased põhitõed teada (enda nähtavaks tegemine, ohutult tee ületamine, turvavöö kasutamine jms).

Palju liiklusteemalisi materjale ja lisaabi leiab laste liikluskasvatusega tegeleja maanteeameti ning politsei- ja piirivalveameti kodulehelt.

Olles ise eeskujuks, kaasates lapsevanemaid ja tehes koostööd spetsialistidega, loob Kadaka lasteaed suurepärased tingimused selleks, et liiklusohutus Eestis suureneks. Kahtlemata kutsume lasteaedu üles pöörama laste liikluskasvatusele erilist tähelepanu.

Hoiame üksteist targalt!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!