Tartus austatakse Peeter Põldu, Tallinnas Ferdinand Eisenit

12. nov. 2014 - Kommenteeri artiklit
Ferdinand Eisen

Ferdinand Eisen

Sel nädalal meenutatakse kaht kunagist haridusministrit: reedel peetakse Tartu ülikoolis Peeter Põllu 137. sünni-aastapäeva puhul konverentsi „Haridus ja mäng”, laupäeval kogunevad haridusteadlased Tallinna ülikooli Ferdinand Eiseni 100. sünniaastapäevale pühendatud konverentsile.

Reedel, 14. novembril kell 10 Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi aulas (Salme 1a) algaval seitsmendal Peeter Põllu päeval tunnustatakse õpetajakoolituse üliõpilasi nende teadustegevuses. Hariduse ja mängu omavahelistest seostest kõnelevad konverentsil haridusteaduste instituudi juhataja professor Jaan Kõrgesaar, alushariduse didaktika lektor Airi Niilo, Tallinna ülikooli kasvatusteaduste instituudi professor Aino Ugaste ning Helena Grauberg ja Liis Reha Tartu mänguasjamuuseumist. Esinevad üliõpilased, töötubades diskuteeritakse üliõpilasteaduse aktuaalsetel teemadel ning traditsiooniliselt antakse üle 1920 euro suurune Peeter Põllu stipendium, millega aidatakse kaasa õpetajakutse tunnustamisele Eesti ühiskonnas.

Laupäeval, 15. novembril kell 11.40 algab Tallinnas Eesti Teaduste Akadeemia saalis (Kohtu 6) endise haridusministri ja pedagoogikateadlase Ferdinand Eiseni 100. sünniaastapäevale pühendatud konverents, mis annab ülevaate 20 aastat haridusministrina töötanud Ferdinand Eiseni tegevusest ja panusest Eesti haridusse. Avatud on temaatiline näitus ning Eisenist kõnelevad Urve Läänemets, Tiia-Ester Loitme, Kalju Luts, Ilmar Kopso, Veronika Varik, Marga Lvova, Mare Torm ja Eva Maaring. Konverentsi korraldab Tallinna ülikooli eesti pedagoogika arhiivmuuseum.

Peeter Põld (1878–1930) oli pedagoogikateadlane ja koolijuht, Eesti esimene haridusminister, Tartu ülikooli audoktor ning Maapäeva ja Riigikogu liige. Ta lõpetas Tartu ülikooli usuteaduskonna, täiendas end pedagoogika alal Saksamaal ja Šveitsis ning oli esimese eestikeelse gümnaasiumi, Tartu Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi tütarlastegümnaasiumi asutajaid ja direktor, hiljem Tartu ülikooli kuraator, prorektor ja pedagoogikaprofessor ning didaktilis-metoodilise seminari juhataja.

Eesti pedagoogikateaduse ja emakeelse kooli üheks rajajaks nimetatud Põld jätkas Jakob Hurda traditsioone, võideldes venestuspoliitika vastu ja esindades klassikalis-kristlikku pedagoogikasuunda, ning pidas oluliseks lapse isikupära arvestamist. Ta toimetas esimest eestikeelset pedagoogikaajakirja Kasvatus ja Haridus ning oli Eesti õpetajate kongressi algatajaid ja Eesti Õpetajate Liidu esimene esimees.

Ferdinand Eisen (1914–2000) oli Eesti haridustegelane ja filosoofiakandidaat. Ta  lõpetas Tallinna pedagoogiumi, Tartu riikliku ülikooli õigusteaduskonna ja Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee ühiskonnateaduste akadeemia. Oli algkooliõpetaja Petserimaal ja Läänemaal, õppejõud Tallinna polütehnilises instituudis (TPI) ja Tallinna pedagoogilises instituudis, EKP keskkomitee vabariikliku parteikooli direktori asetäitja õppealal ja teadur ENSV pedagoogika teadusliku uurimise instituudis, hiljem ENSV ülemnõukogu saadik. Ta oli ka Eesti Looduskaitse Seltsi ja Ühiskondliku Pedagoogika Uurimise Instituudi asutajaid,

Aastatel 1960–1980 oli Eisen haridusminister, kes algatas üldhariduskooli diferentseerimise ning eriklasside ja -koolide rajamise. Ta propageeris ja soodustas originaalõpikuid ja nende kirjastamist ning kooliuuendusliikumist ja ökoloogilist kasvatust. Samuti uuris Eisen eesti kooli ja pedagoogika ajalugu ning avaldas üle 40 artikli. 1974. aastal pälvis ta ENSV teenelise õpetaja tiitli, 1991. aastal Bengt Gottfried Forseliuse medali ning 1996. aastal riigivapi IV klassi teenetemärgi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!