Tartus tuleb Lõuna-Eesti koolide prantsuse keele konkurss

18. nov. 2014 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 20. novembril kell 9 algab Tartu Descartes’i koolis juba 11. korda Lõuna-Eesti koolide prantsuse keele konkurss, mille teema on sel aastal „La clé au monde” („Võti maailma”). Konkurss toob kokku 230 prantsuskeelseid näidendeid esitavat õpilast, enamik neist põhikoolitasandil.

Konkursi peakorraldaja Birgid Mäekink selgitas, et selline teema sai valitud inspireerituna paljudest maadest ja rahvustest, kus prantsuse keelt kõneldakse. „Kui räägime prantsuse keelest, siis tihti seostame seda Prantsusmaaga, aga tegelikult räägitakse seda veel paljudes teistes maades,” ütles Mäekink.

Ta avaldas lootust, et teema annab alust ka üleüldisele diskussioonile keelte vajalikkusest. „Keeleoskus ei ole midagi sellist, millega koolitunnist väljaspool kokku ei puutu. Sellel on suur roll igapäevaelus ja näiteks prantsuse keel läbib väga erinevaid elualasid – kokandusest õigus- ja riigiteadusteni,” märkis ta ja lisas, et ühe keele tundma õppimine aitab ka ümbritsevat kultuuriruumi lahti mõtestada.

Prantsuse keele konkursil võisteldakse neljas kategoorias: 6.–7. klass, 8.–9. klass, gümnaasiumi algajad ja gümnaasiumi edasijõudnud. Esindatud on Tartu Descartes’i kool, Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium, Miina Härma gümnaasium, Tamme gümnaasium ja Viljandi gümnaasium.

Etteasted viivad publiku näiteks Madagaskarile ja Malisse ning tutvuvad ühiskonnas valitsevate stereotüüpidega. Lisaks saab teada, kuidas kanadalane ja šveitslane läbirääkimisi peavad.

Žüriisse kuuluvad Tartu ülikooli germaani, slaavi ja romaani filoloogia instituudi juhataja Tanel Lepsoo, näitleja Maarja Jakobson, prantsuse politoloog ja kohviku Päris Pariis omanik Matthieu Chillaud ning Elle Reisenbuk sihtasutusest Innove, kes on konkursi endine peakorraldaja.

Konkurssi väisab ka Prantsuse suursaadik Eestis härra Michel Raineri. Belgia, Kanada ja Šveitsi saatkonnad elavad sündmusele kaasa eemalt ja saatsid osalejatele prantsuskeelset lugemismaterjali.

Konkursi toimumisele aitavad kaasa ka Tartu linnavalitsus, Tartu kultuurkapital, Krisostomuse raamatupood jt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!