VAT Teatris esitleti oma näidendiraamatut

14. nov. 2014 - Kommenteeri artiklit

VAT Teatris esitleti eelmisel reedel näidendiraamatut „Lavalt ja lavale. Valik lavatekste Aare Toikkalt ja VAT Teatrilt”. Raamatusse on koondatud üheksa peamiselt VAT Teatri lavalt tuttavat näidendit, mille autor on teatri kunstiline juht ja raamatu üks koostaja Aare Toikka.

VAT Teatris on aastate jooksul seatud lavale tekste maailmakirjanduse klassikast tänapäevaste autorite teosteni. Nende seas leidub näitemänge nii täiskasvanuile kui ka lastele ja noorukeile.

Üks kategooria vormi mõttes algupäraseid lavatekste on dramatiseeringud ja/või tekstid, mis on valminud konkreetset lavastust silmas pidades ehk lavastusprotsessi käigus. Kõnealuse kogumiku teine koostaja Rait Avestik on raamatusse pannud valiku aastate jooksul peamiselt VAT Teatris lavale jõudnud sellelaadsetest tekstidest. Enamik kogumikus leiduvaid lavatekste-dramatiseeringuid on sündinud lavastaja tihedas koostöös trupiga.

Kogumikku valitud tekstid võiksid koostajate arvates pakkuda nii sisu kui ka vormi poolest lavastamishuvi laiemale ringile, need on nii-öelda ajale vastupidavad. Olgu nende lavastajaks keegi kutselises teatris, näiteringijuht koolis või entusiast kultuurimajas.

Rait Avestik kirjutab raamatu saatesõnas: „Läbi siinse üheksa näidendi võime laias laastus ja tugevalt üldistades kogeda läbilõiget tervest VAT Teatri ajaloost, mis sai alguse oktoobris 1987. Kui alustades kujutas VAT endast pigem rämedalaadset tudengiteatrit („Eesti kosmos”, 1990), siis õige pea ja vähemalt kümme aastat oli ta suveräänne liider (ringisõitvate) lastele mängivate teatrite seas („Pähklipureja ja Hiirekuningas”, 1997; „Siim ja saladused”, 2002; „Pál-tänava poisid”, 2004). Peale isikliku saali saamist rahvusraamatukogus 2001. aastal muutusid ka teatri repertuaar ning sihtgrupp – järjest enam hakati lavastama täiskasvanutele (endiselt ka noortele) („Reigi õpetaja”, 2007; „Help”, 2011; „Hea, paha ja inetu”, 2011; „Sokrates ehk Pidusöök Prytaneionis”, 2013) ning praegu ollakse ühemõtteliselt kunstilist kõrgpilotaaži näitav väiketeater („Faust”, 2012).”

1. oktoobril tähistas VAT Teater 27. sünnipäeva. Näidendikogumiku esitlemine oli aga veel ühe olulise numbri tähistamise teenistuses. Nimelt möödub tänavu novembris kümme aastat ungari kirjaniku Ferenc Molnári noorsooromaanist tõukuva näidendi „Pál-tänava poisid” lavastamisest VAT Teatris. Et „Pál-tänava poisid” on endiselt mängukavas ja tuleb sügisel välja uue näitlejate koosseisuga, tähendab, et see on kõige kauem mängukavas püsinud lavastus VAT Teatri ajaloos. Enne raamatuesitlust oli publikul võimalus seda legendaarset lavastust näha veel viimast korda vana koosseisu näitlejatega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!