Algas neljas noorsootöönädal

1. dets. 2014 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäevast pühapäevani ehk 1.–7. detsembrini tähistatakse neljandat korda üle-eestilist noorsootöö nädalat, mis seekord kannab pealkirja „Noorsootöö kaasab mind”. Sellega soovitakse tähelepanu pöörata noorte suuremale kaasamisele noorsootöösse ning ühtlasi vähendada ebavõrdsust.

„Noori kaasatakse noorsootöösse erinevate tegevuste kaudu, olgu selleks noortelaagrid, töömalevad, noortevahetused, projektid, noortekogud või aktiivne noorkeskustes ja huvikoolides osalemine – need kõik mõjutavad noore isiksust ja noore arengut positiivsel moel,” ütles Eesti noorsootöö keskuse direktor Edgar Schlümmer.

Schlümmeri sõnul aitavad noorsootöö kaudu omandatud teadmised ja oskused noorel nii praeguses eluetapis kui ka tulevikus tööle asudes paremini hakkama saada. Näiteks töömalevas või vabatahtlikus tegevuses osalemine annab talle varakult töökogemuse, noortekogudes osalemine otsustusprotsessidesse kaasatuse kogemuse, projektides osalemine planeerimise ja juhtimise kogemuse.

„Mida rohkematesse tegevustesse noor kaasatud on, seda enesekindlam ja aktiivsem on ta täiskasvanueas. Noorsootöö oluline roll on küll teadmiste ja oskuste arendamine, kuid sugugi mitte vähem olulisem pole selle kaasav, ennetav ja ebavõrdsust vähendav roll,” ütles ta, lisades, et kui positiivsed tulemused noorsootöö arengut ka iseloomustaks, tuleb selle kättesaadavust parandada, eriti riskinoorte seas.

Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse tegevjuht Heidi Paaborti sõnul on noortekeskusel noorte heaolu ja turvatunde loomisel oluline roll. „Noortekeskuses ei eristata ühtegi noort sotsiaalmajandusliku seisundi, rahvuse, maailmavaate, väljanägemise või muu pärast. Noortekeskus on noore jaoks oluline koht, kus ta saab jagada nii oma muresid kui rõõme, leida sõpru, avastada ja arendada oma oskusi või lihtsalt tunda end kogukonda ja kollektiivi kaasatuna,” ütles ta.

Üle-eestilisel noorsootöö nädalal toimub Eesti noortekeskustes, huvikoolides, noorteinfo keskustes ja noorteühingutes hulk sündmusi. Näiteks korraldab Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus fotokampaania, Viimsi vallavalitsus andis esmaspäeval vallavalitsuse võimu üheks päevaks üle noortele jne.

Paljudes piirkondades üle Eesti tunnustatakse oma piirkonna tublimaid noori ja noorsootöötajaid. Nädal ja kogu noorsootöö aasta kulmineerub 11. detsembril, kui haridus- ja teadusminister tunnustab noorsootöö valdkonna parimaid tegijaid.

Rohkem infot sündmuste kohta leiab kalendrist http://www.entk.ee/kalender.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!