Jõulupärlid päkapikkudele

12. dets. 2014 Mari Klein Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit
"Päkapikk on detektiiv" (Artellect)

“Päkapikk on detektiiv” (Artellect)

Hiljuti kerkis ühes seltskonnas üles arutelu, kas ja milliseid jõululuuletusi lapsed juba oskavad. Paljud said kiita lasteaia- või muusikaõpetajaid. Ülejäänute rõõmuks aga on tänavuste pühade eel ilmunud kaks kodumaist jõululuuletuste kogu.

Esta Hainsalu koostatud luulevalimik lastele „Jõulupärlid” on kokku pandud valdavalt juba tuttavatest värssidest, mis jagatud nelja ossa: „Soovide aeg”, „Ootamise aeg”, „Pühade aeg” ja „Mõtisklemise aeg” ning tekitavad pisut nostalgiatki. Erika Esop, Ott Arder, Anna Haava, Juta Kaidla, Henno Käo, Eno Raud, Leelo Tungal, Uno Leies, Lehte Hainsalu, Aino Pervik, Olivia Saar, Ira Lember, Viivi Luik, Ellen Niit, Heljo Mänd, Matthias Johann Eisen, Paul-Eerik Rummo, Ain Kaalep – valik on väärikas ja rikkalik.  Päris ime, et säärase kaardiväe nimetamise puhul on tegu nõnda õhukese raamatukesega. Ja lisaks on ka mõned päris uued värsid noorematelt tegijatelt. Mis on tubli tõdemus sellest, et hea ei ole hulgamõiste, vaid peegeldab antud juhul tõesti pärle. Olulise osa annavad kogumikule lisaks Esti Kittuse illustratsioonid. Ainus miinus ligi 50 luuletusega kogus on puuduv sisukord.

Teine mahult üsna sarnane kogumik „Päkapikk on detektiiv” sisaldab aga tuliuusi ja tänapäeva lastele tuttavlikumaid värsiridu, mille autoriteks noored ettevõtlikud naised – seni eelkõige tõlkijatena tuntud Evelin Banhard ja Tuuli Seinberg, kelle luuletusi ilmestavad Ilona Sula pildid. Kummaltki luuletajannalt pärineb kogus ligikaudu tosin luuletust. Näiteks nimilugu Päkapikk on detektiiv / Tal on teleskoopstatiiv / Et ka mitmekordses majas / Näeks ta lapsi, keda vaja … kuulub Tuuli Seinbergile.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!