Muumid tähistasid Tove Janssoni sünniaastapäeva

29. dets. 2014 Ene Vaher Tartu lasteaed Pääsupesa Muumi rühma õpetaja - Kommenteeri artiklit

Ööks muumimaja eal lukku ei panda. Hei, muumi!

Üks hääl hõikab ülevalt pilvedest alla. Hei, muumi!

Sõpru kuis hoida, sa vahel ei tea,

seda on muumidelt õppida hea.

 

Sellise toreda ja tuntud ansambel Noorkuu esitatud lauluga algab enamasti Tartu Pääsupesa lasteaia Muumi rühma hommik. Laul annab märku, et on aeg lõpetada mängud ja koguneda algavaks hommikuringiks.

Rühm kannab Muumi nime juba enam kui 15 aastat. Nime valisid lapsed sellel ajal populaarsete muumilugude järgi tehtud multifilmide põhjal. Muumiraamatutes ja -multifilmides on peidus omaette tarkuseõpetus ehk muumifilosoofia.

Sügaval Muumioru südames toredas verandaga majas elavad muumipere ja nende sõbrad. Oleme meiegi koos oma rühma laste ja vanematega külastanud Naantalis asuvat Muumimaad.

Margit Oja tutvustamas trollide elu.

Margit Oja tutvustamas trollide elu.

Kes mõtles välja Muumitrolli ja ta sõbrad ning sugulased? Muumioru leiutas Tove Jansson. Kuna augustis möödus armastatud kirjaniku, muinasjutuvestja ja kunstniku Tove Janssoni sünnist 100 aastat, otsustasime oma rühma lastega sünniaastapäeva tähistada. Esitasime sõpradele üleskutse joonistada Muumi-teemalisi pilte. Rühmas tutvustasime uutele kaaslastele Muumi-tegelasi, lugesime ja jutustasime lugusid Muumidest ning vaatasime varasemaid rühmas lavastatud näidendeid DVD-lt (Muumitroll on haige, Väikese My lillelugu, Muumitroll hakkab kunstnikuks).

Laekus palju huvitavaid ja vahvaid joonistusi ning seetõttu otsustasime korraldada näituse Annelinna raamatukogus, kus töötab meie endine lapsevanem Margit Oja. Näituse avamine sai teoks Põhjamaade raamatukogunädalal, mida tähistati juba 18. korda. Seekord oli selle teemaks oli „Troll Põhjalas”.

Käisime koos naaberrühmaga näitust raamatukogus vaatamas ja trollide elu uurimas. Margit Oja alustas juttu Rootsi vanasõnaga „Kus trollist juttu, seal troll kohal”. Ruumis oli tõesti palju trolle – vastu vaatamas piltidelt ja kujukestena. Loomulikult ei puudunud sealt ka meie laste jaoks kõige armsam ja tuttavam Muumitroll.

Trollide näitus Annelinna raamatukogus.

Trollide näitus Annelinna raamatukogus.

Saime teada, et Põhjalas elutseb palju trolle, kes inimesi nõiuvad, võluvad ja muudavad. Leidub trolle, kes varastavad hõbedat ja kulda ning röövivad väikeseid lapsi. Enamasti asuvad trollid inimestele ligipääsmatutes kohtades ja nende üles otsimine võib olla inimesele ohtlik. Põhjala trollidel on küll palju ühiseid tunnusjooni, ent ka erisusi, mille järgi ära tunda taani, rootsi, norra, islandi või soome ebamaist olendit.

Margit Oja luges ette ja jutustas meile Tove Janssoni loo „Muumide seiklus kuuvalgel”. Saime veel vaadata Pille Tammela õlimaalide näitust „Trollimaailm”.

Suurema elamuse said lapsed siiski vaadates oma ja sõprade joonistatud pilte Muumide elust. Kõik väikesed kunstnikud said tänuks Muumi-pildiga diplomi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!