Õpetaja palk 120 protsenti keskmisest

18. dets. 2014 Raivo Juurak Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Haridusminister Jevgeni Ossinovski ütles aastalõpuintervjuus Õpetajate Lehele, et peab järgnevatel aastatel kõige tähtsamaks ülesandeks tõsta õpetajate palka. Õpetaja peab saama hiljemalt kahe aasta pärast 120 protsenti Eesti keskmisest palgast.

„Ei tohi mõelda nii, et õpetajate palka saab tõsta alles siis, kui ühiskond on piisavalt rikas. Raha suunamine haridusse ei ole kulutus, vaid investeering,” selgitas Ossinovski. „Kui me lähima kahe aasta jooksul ei jõua õpetaja palgani, mis on 120% Eesti keskmisest, hakkab Eestil järgmise kümne aasta jooksul praegusest halvemini minema. Järgmisel aastal peaks õpetaja palk tõusma üle Eesti keskmise, olles 1060 euro ringis. Ülejärgmisel aastal võiksime jõuda 1200 euroni.”

Minister Ossinovski märkis, et lasteaiaõpetajate palgatõus on teine valus teema, sest brutopalk 550 eurot on kõrgharidusega spetsialisti narrimine. Ministrit üllatab seejuures lastevanemate hoiak. Kui kuskil lasteaias suurendatakse kohatasu, peetakse seda röövimiseks. Inimesed ei teadvusta, et seda tehakse lasteaiaõpetaja palga tõstmiseks.

„Kui minu laps läheb lasteaeda, ei taha ma, et temaga tegeleks päev otsa õpetaja, kes saab kuus kõigest 550 eurot palka. Mul oleks piinlik,” ütles Ossinovski.

Minister toonitas, et Eesti lasteaed on väga heal tasemel, kuid inimesed tahavad seda head taset saada poolmuidu. „Põhjamaades maksavad lapsevanemad kolmandiku lasteaia kulutustest, Eestis ainult kümme protsenti,” tõi minister võrdluse ja lisas, et ilmselt peab riik kaaluma ka varianti võtta lasteaednikele palga maksmine omavalitsustelt üle.

Lähemalt ja pikemalt saab lugeda homsest Õpetajate Lehest lk 8–9.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!