Õpetajate miinimumpalk tõuseb uuest aastast 900 euroni

30. dets. 2014 - 5 Kommentaari

Valitsus kinnitas aasta viimasel istungil üldhariduskoolide õpetajate töötasu alammäärade määruse, mille kohaselt tõuseb õpetaja miinimumpalk 2015. aasta esimesest jaanuarist 900 euroni ehk 12,5%. Alammäär on õpetaja töötasu riiklik garantii, millest vähem ei tohi täiskohaga töötavale õpetajale maksta, kinnitab haridus- ja teadusministeerium.

„Meie eesmärk on, et õpetajate miinimumpalk jõuaks Eesti keskmise palgani ning õpetajate keskmine palk oleks Eesti keskmisest vähemalt 20% kõrgem. Sellisel juhul maksaksime õpetajale kõrgharidusega spetsialisti keskmist palka, mistõttu on otsus tõsta õpetajate miinimumpalk 900 euroni suur samm õiges suunas,” rõhutas haridus- ja teadusminister Ossinovski.

Omavalitsused saavad järgmisel aastal iga õpetaja ametikoha kohta riigilt toetust töötasu alammäärast keskmiselt 20% rohkem ehk vähemalt 1080-eurose brutopalga maksmiseks. Võrreldes eelmise aastaga kasvab omavalitsuste vahel jagatav õpetajate palgatoetus 167,9 miljoni euro pealt 182,7 miljoni euroni ehk 14,7 miljonit eurot (8,8%).


5 arvamust teemale “Õpetajate miinimumpalk tõuseb uuest aastast 900 euroni”

 1. M, ütleb:

  See on nüüd jälle see hetk, kus lasteaiaõpetaja ei ole enam õpetaja ?

 2. Minni ütleb:

  Aga lasteaiaõpetajad ???
  Jälle ära unustatud – kurb kuidagi kui meie panust ei hinnata….

 3. mõtlemist ütleb:

  eks näpuotsaga antakse meilegi, et näidata- me tunnustame.

 4. Rene Leiner ütleb:

  RES on vastu võetud. Õnnitlen sotsialiste eduka PR-triki eest ja puhul! Õpetajate miinimumpalk on tõstetud 900 euroni. Üks neist imelistest sektoritest, kus palgatõus ei sõltu töö tulemustest ja tulemuslikkusest.

  Olen endiselt seisukohal, et heale õpetajale on ka 2000 eurot vähe maksta ja saamatut õpetajat ei tohiks üldse tahvli ette tuigerdama saata, aga kui muud valikut pole, siis on ka 500 eurot talle palju makstud. Seetõttu on igasugune miinimumi tõstmine pigem vesi laiskuse ja saamatuse veskile kui neile tublidele õpetajatele, kes tänast Eesti kooli eest veavad. Nendeni ei pruugi tegelikkuses jõuda ühtegi lisasenti. Selline on juba sotsialistide (aga ka tegelikult teiste tänaste Eesti poliitikute) stiil, kus aina tõstetakse miinimume, laskmata koolijuhil reaalselt ja tuntavalt palku diferentseerida. Aga milles seisneb siis PR-trikk. Aga nimelt selles, et „pilti“ õnnestus saada kahel korral numbritega osavalt mängides. Esmalt tuli Oss välja 880 eurose miinimumiga, lärmates 10%’lisest miinimumi tõusust.

  Seejärel rakendati PR-vankri ette Rannar Vassiljev, kes kõiki meediakanaleid ära kasutades rääkis pikalt laialt sellest, kuidas rahanduskomisjonis õnnestus sellele otsa keevitada veel 20 eurot ning tõsta miinimum 900 peale. Noor poliitik ei jätnud ka FB veergudel seda suurt tegu enda suureks teeneks pidamata ning pillas koguni emotsionaalse mõtte sellest, kuidas Toompealt koju minnes tahtis keegi ilmakodanik teda selle suuremeelse teo eest lähedases baaris napsuga kostitada, millest siis kõikide laste ja õpetajate suurim sõber Rannar muidugi delikaatselt loobus. Kogu selle lugulaulu juures aga unustatakse fakt, et reaalselt tõusis kogu õpetajate uue aasta palgafond üksnes 5% ringis ning nii madalat tõusu ei mäleta ma taasiseseisvumise perioodi jooksul tihti juhtunud olevat. Ja jätkusuutmatutes õppekvaliteeti pakkuda mittesuutvates koolides kütame ikka jätkuvalt raha ahju. Kui ei ole hoolivaid omanikke ja palgatulu ei ole omanike probleem, siis nii jääbki. Näed siis kui suur jõud on pasunal ja puhujal.

  Ja eks iga selline tõus muidugi alles paneb huvigrupid möllama, sest nüüd tekib õigustatud ootus ka teistel riigisektorist palka saavatel inimestel – miks jälle on õpetajaid meile eelistatud? Tahtmata muutuda haridussektori toimetuste osas poliitiliseks, tuleb kogu palgakorralduse juures kiita nt Tallinnat, kus ka lasteaiaõpetajate palk on kooliõpetaja omaga võrdsustatud.

 5. Minni ütleb:

  Ma ei tea kuidas Tallinnas selle juurde andmisega on aga ääremaadel pole juba mitu aastat midagi lisaks tulnud, kohustusi ainult 🙁

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!