2015 on muusika-aasta. Kõlab hästi!

30. jaan. 2015 Kristel Üksvärav muusika-aasta 2015 projektijuht - Kommenteeri artiklit

Tänavune aasta on Eestis kuulutatud muusika-aastaks. Soov on tõsta meie mitmekülgne muusikaelu tähelepanu keskpunkti, tutvustada muusika loojaid ja esitajaid, panna inimesed veel rohkem muusika vastu huvi tundma. Tähtis on seegi, et tähistame sel aastal Arvo Pärdi 80. ja Veljo Tormise 85. sünnipäeva. Muusika-aasta programmist leiab kontserte ja muusikaüritusi kõikjal Eestis: Narvast Hiiumaani ja Tallinnast Võruni. Kava on äärmiselt mitmekesine, alustades näitustest, raadiosaadetest, bändilaagritest ning lõpetades suurte rahvusvaheliste sündmustega.

Pärimusmuusika koolitunnis ja koolikontserdid

Omaette suure ja olulise osa moodustab muusika-aasta haridusprogramm. Toreda algatusena toob Eesti pärimusmuusika keskus pärimusmuusika koolitundi, pakkudes üldharidus- ja muusikakoolide õpilastele võimalust tutvuda regilaulu ja eesti rahvapillidega. See on hea võimalus panna noori mõistma, et pärimusmuusika on elav ja pakub elamusi ka 21. sajandil. Pärimusmuusika tunnis saavad õpilased kohtuda pärimusmuusikuga, kes kõneleb oma lauludest või rahvapillidest ning tutvustab pillide omadusi ja pillilugusid. Pärimusmuusiku võib kutsuda mitte ainult muusikatundi, vaid ka emakeele, kultuuriloo või mõne muu humanitaaraine tundi, vastavalt kooli soovile. Tunni teema kujunebki vastavalt pärimusmuusikule ja pillidele, millel ta musitseerib. Koolitunde viivad läbi Cätlin Mägi, Janne Suits, Meelika Hainsoo, Juhan Suits, Merike Paberits, Lauri Õunapuu, Sandra Sillamaa jpt.

Koolikontserte korraldavad Jazzliit, Rahvusooper Estonia, autorilaulufestivali „Mailaul” korraldajad, Eesti Filharmoonia kammerkoor jt. Jazzliit tutvustab koolikontsertidel improvisatsioonilist muusikat ja selle stiile keskkoolinoortele, et tekitada neis huvi muusika kuulamise ja musitseerimise vastu. „Mailaulu” festivali korraldajad on suunanud kontserdid oma loomingu arranžeerimisest huvitatud noortele autoritele. Kontsertidel tutvustataksegi konkreetse teose näitel eri arranžeerimisvõimalusi. Programmi väljund noortele autoritele on oma loomingu esitamine autorilaulufestivali „Mailaul 2015” programmis. Rahvusooper Estonia läheb haridusprogrammi raames Lääne-Virumaale, Eesti Filharmoonia kammerkoor korraldab eesti muusikat tutvustavad kontserdid Ida-Virumaal vene õppekeelega koolides.

Mini-EMP ehk noorte eesti muusika päevad

Heliloojate liidu eestvedamisel toimub juba 1979. aastast festival „Eesti muusika päevad”, mis on kujunenud üheks olulisemaks uut eesti muusikat tutvustavaks festivaliks Eestis. Festivali kunstilised juhid on Timo Steiner ja Helena Tulve.

Uue algatusena on muusika-aasta programmis tänavu noortele suunatud mini-EMP ehk festival „Noorte eesti muusika päevad”, mis toimub 10.–17. aprillini. Vastavalt festivali motole „Sinu idee loeb!” panevad programmi kokku, valivad esinejad ja esinemiskohad, suhtlevad esinejate ja kontserdipaikadega noored ise. Mini-EMP korraldusmeeskond on moodustatud üldhariduskoolide aktiivsetest kultuuri- ja meediahuviga gümnasistidest. Mini-EMP sündmused on põimitud tavapärase „Eesti muusika päevade” programmiga, et julgustada noori külastama festivali kõiki kontserte ja avatud proove.

Muusika kuulamise ABC

Muu­­­­si­ka-aasta raames valmib raadio­prog­ramm „Muusika kuulamise ABC”, mis hakkab kõlama nii Vikerraadio kui ka Raadio 2 eetris. Saateid saab hiljem järelkuulata. Saated tutvustavad eri muusikastiile, ühtlasi saavad kuulajad oma teadmisi testida.

ETV-s on seoses muusika-aastaga pühapäeviti kell 22 eetris viieminutiline saade „Kõlab hästi!”. Igas saates on teema või nüanss, mis esinejat, heliloojat või muusikapalaga seotut iseloomustab või teise nurga alt avab. Ka need saated on järelvaadatavad ja annavad ehk võimaluse ilmestada koolitundegi.

Muusika-aasta programmis on muudki huvitavat. Toimub konkurss „Noor muusik”, esimene rahvusvaheline poistekooride festival, Eesti keelpillimängijate konkurss jpm. Koostöös muuseumidega on 16. mail toimuva muuseumiöö teema „Öös on muusikat”. Sügisel valmib Arvo Pärdi lastelauludega CD ja noot ning 1. oktoobril tähistame tasuta kontsertidega üle Eesti rahvusvahelist muusikapäeva. Muusika-aasta sündmuste kalender on jätkuvalt kõigile avatud, samuti on oodatud info muusikaga seotud toredatest algatustest ja aktsioonidest. Andke oma tegemistest teada meili teel info@muusika2015.ee.

Vesilinnuviled ja beebisümfoonia

Muusika-aastal on mõeldud ka kõige pisematele. Kõik muusika-aastal sündinud lapsed saavad selle kohta tunnistuse ja värvilise vesilinnuvile. Tunnistused antakse kätte sünnitusmajades üle Eesti. Lisaks kutsume värskeid lapsevanemaid üles salvestama oma muusika-aastal sündinud lapse häälitsusi ja laadima need üles meie kodulehele. Neist valmib heliloojate kaasabil aasta lõpus „Beebisümfoonia”, mis ühtlasi lõpetab muusika-aasta.

Muusika-aasta kohta leiab infot kodulehelt www.muusika2015.ee ja Facebookist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!