Alatskivil jätkub avastamist terveks päevaks

23. jaan. 2015 Liivi muuseum - Kommenteeri artiklit

Tervet koolipäeva hõlmav haridusprogramm on kooskõlas riikliku õppekavaga. Tunniplaanis on ajalugu, muusika, kirjandus ja loodusõpetus, millele võib soovi korral lisada kehalise kasvatuse tunni, et lossipargis discgolfi mängida.

Ajalootunnis tutvume Alatskivi lossis mõisarahva elu ja tegemistega ning saame teadmisi 19. ja 20. sajandi vahetuse mõisaajast. Ringkäik von Nolckenite eluruumides annab ettekujutuse viieliikmelise aadlipere elust lossis. Keldrikorruse vahakujude ekspositsioon avab mõisateenijate rolle: kes olid kubjas, kilter ja aidamees? Kui palju oli lossis teenijaid ja mis olid nende ülesanded?

Lossi teisel korrusel paiknevas Eduard Tubina muuseumis räägime muusikatunnis tema sümfooniatest, eesti esimesest balletist „Kratt”, Tubina ajalooainelistest ooperitest ning mõtiskleme selle üle, kuidas pagulus Rootsis mõjutas helilooja loomingut. Tutvume Tubina põnevate hobidega ning kuulame mõistagi muusikat.

Loodusõpetus toimub endises mõisaaidas asuvas looduskeskuses või soovi korral matkarajal. Looduskeskuse põnevad püsinäitused räägivad salumetsa puudest, rändkividest, haruldasest konnast kõrest, kiilidest ja kuklastest. Õppetööd ilmestavad mängud.

Liivi muuseumi kirjandustunnis külastame Juhan Liivi kodutalu ja püüame ette kujutada, kuidas elas talurahvas 19. ja 20. sajandi vahetusel. Milliseid töid pidi sada aastat tagasi talus tegema ning kuidas luuletaja sellisesse miljöösse sobis? Muuseumi uue püsinäituse „Oleksin ma luuletaja” varal räägime lähemalt Juhan Liivi unistustest, vaimuhaigusest ja sellest, miks on tema looming jätkuvalt oluline ja päevakajaline. Vaatleme ka luulet.

Söögivahetunni saab pidada kas ise kaasa võetud piknikukorviga vabas õhus, siseruumides või hoopis teie valitud Alatskivi toidukohas. Täpsemat infot ümbruskonna toitlustusvõimaluste kohta leiab aadressilt www.sibulatee.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!