Eesti kool Londonis pakub sidet eesti keele ja kultuuriga

29. jaan. 2015 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad ning suursaadik Lauri Bambus külastasid 24. jaanuaril eesti kooli Londonis, mis aitab sealsete eestlaste lastel säilitada sidet eesti keele ja kultuuriga. Eesti kool Londonis on üks ligikaudu kaheksakümnest eesti keele ja kultuuri õpetuskohast maailmas.

Kantsler Janar Holmi sõnul on oluline, et kõigil välisriigis elavatel eesti lastel oleks lisaks kodule koht, kus rääkida ja õppida eesti keelt ning kohtuda teiste eesti lastega: „Londoni eesti kooli eestvedajad on teinud väga head tööd ning kaasanud õppetöösse palju Londonis elavaid Eesti taustaga lapsi.” Londoni eesti koolis õpetatakse lastele eesti keelt ning kahel laupäeval kuus toimuvad muusika-, kunstiõpetuse ja käsitöötunnid. Kool rajati 2009. aastal lapsevanemate, Eesti saatkonna, haridus- ja teadusministeeriumi ja Eesti Instituudi toetusel. Tänavu õpib Londoni eesti koolis 54 last vanuses 3–13 eluaastat.

Eesti keele õpetuskohti tuleb juurde

Väliseestlaskonna noorenedes on suurenenud ka välismaal elavate eesti laste arv ning seetõttu lisandub eesti keele õpetuskohti. Eesti keelt ja kultuuri õpetatakse välismaal üldhariduskoolides, pühapäeva- ja täienduskoolides, seltsides, lasteaedades, mudilasringides ja keelekursustel. Riik toetab eesti keele õpetamist ja säilitamist välismaal rahvuskaaslaste programmi kaudu. Toetatakse välismaal asuvaid eesti koole ja kursusi ning sealsete õpetajate täienduskoolitust, lähetatakse eestikeelseid õppematerjale, töötatakse välja ja arendatakse e-õppevara ning korraldatakse keelelaagreid välismaal elavatele lastele. Samuti on olemas stipendiumid väliseesti noorte õpinguteks Eesti kutseõppeasutustes ja kõrgkoolides.

Eesti riigi lähetatud õpetajad töötavad üldhariduskoolides Riias, Petseris, Ülem-Suetukis, Brüsselis ja Luksemburgis. Kevadel valmib ministeeriumi tellitud rahvuskaaslaste uuring, mille eesmärk on selgitada välja rahvuskaaslaste programmi senise tegevuse tulemuslikkus ning ootused uuendusteks. Haridus- ja teadusministeerium koondas äsja ühele veebilehele kokku info väljaspool Eestit elavatele eestlastele. Veebilehelt leiab vastuseid küsimustele, kuidas on korraldatud kooliminek teises riigis, millist abi pakub Eesti riik välismaal elavatele eesti lastele emakeele õppimisel, tagasipöördumisel jms.

Lisainfot leiab veebilehelt www.hm.ee/eestlasedvalismaal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!