Hulk loodussündmusi ootab osalejaid

15. jaan. 2015 - Kommenteeri artiklit

Lähinädala jooksul toimub nii Tallinnas kui ka Tartus hulk looduse ja keskkonnaga seotud avalikke sündmusi, millele on oodatud kõik teemast huvitatud.

Laupäeval, 17. jaanuaril kell 12 peetakse Tartu ülikooli botaanikaaias huvipäeva „Pöörane pööripäev”, kus botaanikaaia aednik Kristine Fenske tutvustab meeli mõjutavaid taimi, mille seas on nii ergutavaid, uimastavaid, rahustavaid, ravivaid kui ka potentsi tõstvaid. Juttu tuleb taimedest nagu efedra, kohvipuu, matepuu, kannatuslill, lubav potentsipuu, johimbepuu, ogaõun, koera-pöörirohi, must belladonna, ameerika korallpuu ja teised. Esitletakse näitust „Pöörane pööripäev. Meeli mõjutavaid taimi meilt ja mujalt” ning külastatakse koos juhendajaga  botaanikaaia kasvuhooneid. Sündmust toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Sissepääs on tasuta.

Teisipäeval, 20. jaanuaril kell 18 saab Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskuses kuulata Prantsusmaal asuva väikese Calviaci loomaaia (Reserve Zoologique de Calviac) omanikku ja direktorit Emmanuel Moutoni, kes kõneleb teemal „Ohustatud liikide alalhoid Calviaci Loomaaias ehk kuidas nappide vahenditega olla tegus liigikaitses”. Õhtut juhib ja kommenteerib loomaaia teadussekretär Tiit Maran. Sissepääs on tasuta, kuid registreeruda tuleks eelnevalt siin.

Kolmapäeval, 21. jaanuaril kell 10 räägib Tartus aadressil Vanemuise 46-301 (zooloogia auditooriumis) Tartu ülikooli zooloogia osakonna loomaökoloogia eriala viimase aasta doktorant Kaarin Koosa teemal „Kuidas hinnata vabalt elava linnu iseloomu? Rasvatihase näide.”. Sissepääs on kõigile tasuta.

Neljapäeval, 22. jaanuaril kell 18 algab Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskuses Tallinna loomaaia ja Tallinna linnuklubi ühine linnalindudele pühendatud linnuõhtu, millel esineb Aarne Tuule ettekandega „Linnalinnud – muhedad naabrid või tüütu nuhtlus?”.

Samal päeval peetakse Tartus Eesti maaülikooli metsamajas kella 10–14.15 Eesti metsaseltsi eestvedamisel seminari „Uut informatsiooni invasiivsest haigusest saaresurm”, kus kõnelevad Rein Drenkhan (Mis on saaresurm ja miks see on oluline?), Märt Hanso (Jäljekütid saaresurma jälgi ajamas), Raul Rosenvald (Saared säilikpuudena: kas võimalus saaresurma vastu võitlemisel?), Taavi Riit (Saaresurma ning teiste puude haigusetekitajate molekulaardiagnostika: kellele ja milleks?) ning Tiit Maaten (Saare plaanitavast katsealast Järvseljal. Miks ja milleks?). Samuti kõneldakse saaresurma kodumaast – Venemaa Kaug-Ida loodusest, sealsetest inimestest ja metsahaigustest. Oma osavõtust tuleb teada anda 20. jaanuariks e-aadressil tiia.drenkhan@emu.ee.

Nädalavahetusel, 24. ja 25. jaanuaril kell 10 ja 13.30 korraldab loodusmuuseum talveretked laupäeval Harku metsa loodusrajal ja pühapäeval Pääsküla raba matkarajal. Retki juhib loodusgiid Evelin Laanest. Otsitakse loomade jälgi, kuulatakse metsavaikust ning tutvutakse talilindudega. Samuti räägitakse, millest koosneb lumi ning kuidas loomad talve üle elavad. Ühele retkele mahub 15 osalejat. Oodatakse nii täiskasvanuid kui ka lapsi ja noori alates viiendast eluaastast. Retke hind on 3-4 eurot, alla 9-aastased matkavad tasuta. Lisainfot leiab: www.loodusmuuseum.ee/yritused/loodusretked.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!