Paemuuseum areneb haridus­keskuseks

23. jaan. 2015 Porkuni paemuuseum - Kommenteeri artiklit

Muuseum alustab 2015. aasta hooaega uuenenud ekspositsiooni ja interaktiivsete lahendustega. Läbi viie korruse saab ülevaate meie rahvuskivist – paekivist. Ekspositsioon tutvustab paekivi ajalugu, kivistisi, levikut ja kasutust.

Paemuuseum on sobiv koht täiendavate teadmiste saamiseks õpilastele. Huvilistel on võimalik paekivinäidiseid uurida ja töödelda, kivistisi määrata ning paekivi teemal ülesandeid lahendada. Muuseumis kuuldu kinnistamiseks on põhikooliõpilastele koostatud paekivi õpimapp, mis sisaldab töölehti kolmele vanuseastmele (vt kodulehelt).

Tamsalu lubjapargis saab tutvuda lubjatööstuse pärandiga, osaleda looduse õpperadadel ja lubjapõletuse õppeprogrammides. Ühe- ja kahepäevastes programmides õpitakse tundma kohaliku kivi kasutamise ajalugu, valmistatakse samast kivist meeneid, töödeldakse kivi käsitsi, graveeritakse kivile. Loodusõpetuse ainetundidele täienduseks pakume õppekäiku tööstuse pärandmaastikul.

Porkuni vana paemurd on üks rikkalikumaid ordoviitsiumiaegseid kivististe leiukohti maailmas. Asjakohast infot jagavad giidid tutvustavad ekspositsiooni ja Porkuni kultuuriloolisi paiku.

Õpetame õpilastele lubjapargis ja paemuuseumis paekivi töötlemise võimalusi, paekivi kaevandamise ja töötlemise tehnoloogilisi võtteid, lihtsamaid paekivi töötlemise võtteid, kivististe eristamist paekivimis, kivististest suveniiride valmistamist, jutustame lugusid kivimi tekkest, mandrite triivist jm.

Talvine periood on sisustatud muuseumitundidega koolides üle Eesti. Aktiivõppetund, rändnäitus kohvris. Materjal on koostatud põhikooli kolmele astmele.

Paemuuseumi aadress: Lossi 1, Porkuni küla, Tamsalu vald, Lääne-Virumaa. Info tel 329 3881, 514 4836, paemuuseum@tamsalu.ee, www.tamsalu.ee/paemuuseum.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!