Poliitiline agitatsioon on haridusasutustes keelatud

22. jaan. 2015 - Kommenteeri artiklit

Lasteombudsman Indrek Teder (pildil) juhtis oma avalikus pöördumises tähelepanu tõsiasjale, et konkreetse erakonna või poliitilise maailmavaate propageerimine haridusasutuses ei ole lubatud.

Eesti põhiseaduse ja haridusseaduse kohaselt tuleb hariduses järgida neutraalsuse põhimõtet. Lisaks on vanematel õigus otsustada, milliste maailmavaateliste tõekspidamiste järgi lapsi õpetatakse. Indrek Tederi hinnangul ei ole nende põhimõtetega kooskõlas, kui lasteaias või koolis propageeritakse ühte erakonda või poliitilist maailmavaadet. Tema sõnul on taunitav, kui lasteaialapsed viiakse vanemaid eelnevalt teavitamata üritusele, mis on seotud mõne erakonnaga. „Mõistagi pole lubatu ja keelatu piir alati üheselt selge, seetõttu arvan, et haridusasutused peaksid hoiduma mis tahes tegevusest, mis võib õppetöö ja kasvatustegevuse neutraalsuse kahtluse alla seada,” ütles lasteombudsman.

Eri maailmavaadete tutvustamine õpilastele ja nende endi ettepanekute üle arutamine on Indrek Tederi arvates iseenesest tunnustust väärt, kui seejuures järgitakse neutraalsuse põhimõtet. Näiteks ei ole aktsepteeritav, et kool korraldab pärast koolipäeva lõppu koolimajas õpilastele ühe erakonna poliitikat propageeriva ürituse, vaid õpilastele tuleb tutvustada kõiki erakondi võrdselt. „Loodan, et ka erakonnad suhtuvad vastutustundega laste ja noorte kaasamisse poliitilisse valimisagitatsiooni, järgides minu pöördumises toodud põhimõtteid,” lausus Teder.

Lasteombudsmani pöördumise ajendiks oli talle laekunud avaldus, milles tõstatati küsimus poliitilise agitatsiooni lubatavuse kohta haridusasutustes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!