Rändteater Vaba Vanker võtab luubi alla ekraanisõltuvuse

30. jaan. 2015 Maili Metssalu - Kommenteeri artiklit

Vaba Vanker on varasemast tuntud kui pärimusteemasid käsitlev teater. 

Kõige värskemas lavastuses „Mäng” viib la­vas­taja Loore Martma näitlejad aga hoopis hiigelsuurte teleriekraanide ette. Seda selleks, et väike Juss (Ivo Reinok) ja tema sõber (Rauno Kaibiainen) saaksid omal nahal tunda, mida tähendab Playstation või GTA.

Peep Maasiku lühinäidendi „Mäng on väikese inimese töö” ainetel tehtud lavastus kõneleb ekraanisõltuvusest, mis tänapäeval on muutumas üha suuremaks probleemiks. Samas ei keera lavastus selga ka pärimusmaailmale, seda esindavad laval vanad mänguasjad Kaltsukass (Kirsti Villard) ja Kastiauto (Jaan Pehk). Lavastuse kunstnik on Marion Undusk, muusikaline kujundaja Maarja Soomre. Etendus on suunatud eelkõige 4.–8. klassi õpilastele, õpetajatele ja lapsevanematele.

„Uurime, kuidas on võimalik end mängu sisse ära kaotada ja mängu abil taas üles leida. Lastele on siin palju äratundmisrõõmu, ühtlasi aitab lavastus täiskasvanutel paremini mõista noorte suhteid virtuaal- ning pärismaailmaga,” räägib noor lavastaja Loore Martma, kes õpib praegu Eesti muusika- ja teatriakadeemia magistriõppes pedagoogi suunal.

Veebruaris kutsub rändteater Vaba Vanker õpetajaid ja kultuuritöötajaid infopäevadele, kus pärast lavastuse  „Mäng” vaatamist toimub arutelu näitlejate ja psühholoogiga. Teemaks on ekraanisõltuvus ja lähenemised sellele.

Esimene kohtumine leiab aset Rapla Vesiroosi gümnaasiumis 18. veebruaril kell 12.30.

Järgmiste kohtumiste kohta leiab infot kodulehelt www.vabavanker.ee.

Septembris ja oktoobris on võimalik lavastust tellida koolidesse ja kultuurimajadesse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!