Teadmised elamuste kaudu – Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie kool

23. jaan. 2015 Siiri Mikk muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Kaasavad ja elamusrohked muuseumitunnid, mis toetavad õppekavasid ning muudavad õppimise põnevaks – just seda pakub Eesti vabaõhumuuseumi hariduskeskus.

Üle 20 aasta on muuseumi tublid pedagoogid andnud edasi oma teadmisi talurahva eluolust ja kommetest, kasutades ära kõik võimalused, mida pakub muuseumi eriline atmosfäär ning mitmekülgne ekspositsioon. Kuie koolimajas tegutsev hariduskeskus on hea partner õppeasutustele üle Eesti, pakkudes teadmisi elamuste kaudu ligi 12 000 õpilasele aastas.

Tule uut avastama

Selle aasta kevadel leiab tuttavate teemade (vastlad, lihavõtted, muuseumitund taluperest, talupäevad) kõrval ka uusi põnevaid programme. Jaanuari lõpus tutvustame küünlapäeva kombeid ja valame ise mesilasvahast küünlaid. Veebruaris tähistame vaba riigi sünnipäeva. See programm viib meid tagasi aastasse 1938, esimese vabariigi õitseaega. Härjapea talus valmistume pidupäevaks ning puudutame selle perioodi aktuaalseid teemasid, nagu nimede eestistamine, rahvuslipp ning kaunis kodu.

Alates 23. aprillist, mil muuseumis algab suvehooaeg, toimuvad mitmed tunnid vabas õhus. Kindlasti tasub tulla mängima uut kaasahaaravat seiklusmängu „Taaveti meheteod neetud külas”. Kogu muuseumi territooriumil toimuvas mängus tuleb kasutada oma rammu, mõistust, vaistu ning teadmisi talurahva elust.

Hooajast sõltumata saab Kuie koolimajja tulla koolitundi, tutvuda vanaaegse käsitööga, õppida rahvalikke laulumänge. Uus programm „Soolaheeringat ja lõhnaseepi” tutvustab poepidamise peenemat kunsti. See on meeleolukas ja hariv programm, kus saab rehkendada, kaaluda, mõõta ning panna proovile oma poepidamise oskused.

Uued programmid ootavad ka gümnaasiumiõpilasi – need on ajaloo õppekava toetavad muuseumitunnid „Kooliharidus vallakoolis venestamise perioodil”, „Vallakohus”, „Talurahva eluolu” ning „Hernhuutlus ja rahvaharidus”.

Meie muuseumitundide kohta leiad täpsemat infot www.evm.ee.

Tere tulemast Eesti vabaõhumuuseumi Kuie kooli!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!