Valga muuseumi programmid koolidele ja lasteaedadele

23. jaan. 2015 Kersti Salujõe Valga muuseumi pedagoog - Valga muuseumi programmid koolidele ja lasteaedadele kommenteerimine on välja lülitatud

Püsiekspositsioon

Loodussaalis saab näha Valgamaa loomi ja linde. Muinasaega kujutavas saalis saab tutvuda omaaegse linnusega ja Valgamaalt leitud muististega. Ajalooekspositsioon annab lühiülevaate linna ja maakonna ning õigeusu kiriku ajaloost, olümpiavõitja Alfred Neulandi saavutustest, Paju lahingust ja Stalini-aegsetest repressioonidest, Valga raudteesõlme arengust. Osa püsinäitusest on pühendatud igapäevaelule Nõukogude ajal. Lastenurk.

Loodushariduse programmid loodussaalis

Võimalik valida viie aktiivõppemeetodeid sisaldava programmi vahel: „Igaühel oma kodu” (eelkooliealistele), „Meie väikesed ja suured naabrid” (I kooliaste), „Elurikkus Valgamaal” (II–III kooliaste), „Helde Valgamaa” (II–III kooliaste), „Valgamaa maastikud” (II–III kooliaste). Programm kestab 1,5 tundi, hind on 1,5 eurot õpilase kohta. Valminud KIK-i ja Tartu keskkonnahariduskeskuse toel.

Ajaloo muuseumitunnid ajaloosaalis

Tunnid toimuvad püsiekspositsioonis (vastavalt teemale arheoloogia- või ajaloosaalis, raudteeruumis, Nõukogude koridoris). Tundide teemad: „Linaluu heategu”, „Talupoja tööde aastaring”, „Ajalooallikad – mis need on?”, „Muinasaeg Eestis ja Valgamaal”, „Valga kui raudteelinn”, „Talurahva tööriistad”, „Elu Valgas 20. sajandi erinevate riigikordade ajal”, „Taasiseseisvumine”. Tund kestab 45 minutit, hind on 50 senti õpilase kohta.

Galerii õpituba

Käeline tegevus, nt paberi valmistamine, sulekirjatund, savist voolimine, õnnitluskaartide valmistamine, riidest lille valmistamine, seebi viltimine, söekriitidega joonistamine, akrüülimaal, paela punumine jne. Materjalid muuseumi poolt. Hind 1 euro.

Pakett „Päev muuseumis”

Mõeldud eelkõige maakoolidele. Koosneb kolmest komponendist: loodusprogramm, ajaloo muuseumitund ning galerii õpituba. Teemasid saab õpetaja ise valida ning sobitada. Paketi hind 2,5 eurot õpilaste kohta.

Veebruaris näitus „Vene kunst Eestis 20. sajandil” koostöös MTÜ Vene Muuseumiga.

Asume keset Valga südalinna, Vabaduse 8, head parkimisvõimalused. Info www.valgamuuseum.ee ja Facebookist.