Vana-Võromaa muuseumid ootavad külastama

23. jaan. 2015 Marge Luude muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Vana-Võromaa muuseumid ühendab neli ajaloolisel Võromaal asuvat muuseumi – igaühel oma nägu ja lai valik haridusprogramme, millega saab lähemalt tutvuda muuseumide kodulehtedel.

Võru linnas asuva Dr Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseumi (www.lauluisa.ee) kirjanduslik ekspositsioon, elumaja interjöör ja aed kutsuvad tutvuma eesti rahva suurvaimu elu ja loominguga. Temaatilistes tundides koos töölehtede täitmisega käsitletakse Kreutzwaldi loomingut, sh eepost „Kalevipoeg”, tema arstitegevust ja elu Võrus, aga ka rahvusliku liikumise ajastut. Noorematel on võimalik kuulata muinasjuttu, vaadata animafilmi või valmistada muuseumimeene.

Vana-Võromaa kultuurikoja (www.vorumuuseum.ee) haridusprogrammid põhinevad rahvakalendril ning püsiekspositsioonil. Kevadtalvisel poolaastal saab kultuurikojas tutvuda küünlapäeva, paastumaarjapäeva, jüripäeva, muna- ning suvistepühade kommetega. Materjalirohke ja kronoloogiliselt üles ehitatud püsiväljapaneku abil on võimalik täiendada ja süvendada kodu- ja ajalootundides saadud teadmisi. Õpetusi antakse edasi muuseumikogus leiduvate esemete abil vaheldumisi käelise tegevuse ja mängudega. Galerii kunstinäituste põhjal on võimalik tellida kunstitunde vastavalt eksponeeritavale näitusele.

Läti piiri ääres asuv Mõniste talurahvamuuseum (www.monistemuuseum.ee) on vanim vabaõhumuuseum Lõuna-Eestis. Siin saab tutvuda eluoluga Lõuna-Eesti talus läbi mitme sajandi. Ekspositsioonis leiame eri ajastute hooned, nende sisustuse, tööriistad ja tarbeesemed. Lisaks tavakülastusele on võimalik valida 60 minutit kestev muuseumi- või muinasjututund või tellida kolm tundi vältav õppepäev. NB! Kõiki õppepäevi saab tellida koolidesse, programm koosneb neljast osast, mida saab paigutada eraldi ruumidesse. Üks osa grupile (20–30 õpilast) kestab 0,5 tundi. Kolme tunni jooksul läbib programmi ca 180 õpilast.

Põlvamaal Karilatsis, vana Postitee ääres asub Lõuna-Eesti suurim vaba­õhumuuseum Põlva talurahvamuuseum (www.polvatalurahvamuuseum.ee). Karilatsis leiate end olevat sajandivanuses vallakeskuses: koolimaja, magasiait, valla- ja vaestemaja, tuuleveski ja taluelamud – kõik ajastutruult sisustatud. Lisaks kaunis muuseumipark ja Mini-Põlvamaa. Haridusprogrammid pakuvad vaheldusrikast tegevust kõigile kooliastmetele, alates vanaaja koolitunnist ja maastikumängust kuni teatraliseeritud vallakohtuistungini. Tähistame ka rahvakalendri tähtpäevi. Talvel saab kutsuda muuseumi kohvriga külla.

Vana-Võromaa muuseume haldab käesolevast aastast Võro instituudi muuseumide osakond.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!