Jaan Krossi preemia sai Ants Hein

27. veebr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Jaan Krossi SA iga-aastase kirjandusauhinna pälvis tänavu kunstiteadlane ja kultuuriloolane Ants Hein teose „Õisu” eest.

Raamat alapealkirjaga „Ühe Liivimaa mõisa ajalugu ja arhitektuur” avab lugejale mõisahoonestuse ehituskunstilise pale isikute-omanike esteetilistest ideaalidest, omanike vahetumistest tingitud muutustest, majandusolude teisenemisest ja alates 19. sajandist ka riigivõimu bürokraatlikust sekkumisest põimunud seoste kaudu. Teose sõnakasutus on asjalik ja tabav. Erialaselt on teoses varem teadaolevale lisaks täiendusi nii mõisaansambli üldise arhitektuurilise kujunemise kui ka üksikasjade kohta.

Jaan Krossi sihtasutuse asutasid 2009. aastal Ellen Niit, Eerik Kross ja Märten Kross. Jaan Krossi kirjandusauhinda antakse alates 2010. aastast välja iga aasta veebruaris viimase kolme aasta jooksul ilmunud väljapaistva teose eest proosa, luule, draama, esseistika, kultuuriloo või tõlke vallas. Varem on auhinna saanud Ain Kaalep, Mats Traat, Jüri Hain, Enn Nõu ja Juhani Salokannel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!