Keemiatund kolib nuhvlisse

20. veebr. 2015 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Pilootkoolides on läbinud katsetused digitaalne õppekomplekt gümnaasiumi orgaanilise keemia kursuse omandamiseks.

Komplekti kuuluvad digiõpik, testid, õpetajale mõeldud materjalid ja hulk põnevaid töövahendeid (molekulide konstrueerijad, videod, animatsioonid jm).

Õppekomplekti autori Heli Väärt­nõu-Järve sõnul on kesksel kohal õpilase võimalus konstrueerida molekule, vaadelda neid ruumiliselt mitmel kujul. Molekulide andmebaasis on praegu üle 500 struktuuri, neid lisandub veel.

Keemia ainekava on palju muudetud ja kuna selgus, et õpikut polegi, tuli koostada ka digiõpik, et õppeaine oleks esitatud oma sisemist loogikat järgides. Õpik on seotud muude digimaterjalide ja internetiga ning esitab materjali dünaamilise ja ruumilisena. Oluline osa on testidel, kus küsimuses saab kasutada struktuure ja jooniseid, kontroll on automaatne.

„Digitaalne õpikeskkond võimaldab iseseisvat õppimist, toetab õpetajat tunni kavandamisel ning suunab rakendama õpilasi aktiveerivaid õppemeetodeid,” lausus Väärtnõu-Järv. „Kõiki materjale saab õpetaja täiendada ja kohandada oma metoodikaalaste harjumuste ning vajadustega. Meie senine kogemus näitab, et õpetajate loomingulist potentsiaali ei tohi alahinnata.”

Selleks on õpetajal võimalus kujundada oma isiklik töölaud, kus on tema koostatud metoodilised materjalid, esitlused, töölehed ja kontrolltööd. Neid materjale saab õpikeskkonnas säilitada ning modifitseerida. See suurendab kogutud info väärtust ning lihtsustab tööd järgnevatel aastatel. Kaugem eesmärk on luua sotsiaalvõrgustik orgaanilise keemia õpetamiseks. Esimese sammuna on lisatud link, kuhu õpetajad saavad välja panna oma koostatud tunnimaterjalid.

„Et IKT-vahendid võiks õppimist paremaks teha, on ju õhus ammu, minulgi on see huviobjektiks juba aastast 1997,” rääkis Väärtnõu-Järv. „Õnneks olid meil juba siis uurimistööks võtta enda tõlgitud ja kohandatud multimeedia õppevahendid. Nüüd on avanenud täiesti uued tehnilised võimalused, nutivahendid tulevad appi klassiruumis, kodus, metsaski. Aga milline peaks olema üks õige e-õppevahend, seda me veel lõplikult ei tea, kuigi kõik sellest räägivad.”

Alkeemia tasemelt kõrgemale

E-õppevahendis nagu ka multimeedias on kõik liikuv ja ruumiline, nähtamatu tehakse nähtavaks. Keemia seisukohalt on see eriti oluline, sest keemias toimuv on väga abstraktne ja taandub silmaga nähtamatute protsesside mõistmiseni. Välised efektid on ainult kaasnevad nähtused. Tegelikult toimuv on molekulide tasemel ega ole nähtav.

„Kuniks me ei räägi molekulide struktuurist ja nendega toimuvatest muutustest, jääb keemia alkeemia tasemele,” rõhutas Väärtnõu-Järv. „Arvuti aitab seda raskust ületada, tänapäeva teaduses kirjeldatakse molekulide hingeelu arvutimudelitega ja see võimaldab nüüd ka keemilise maailmapildi paremini klassiruumi viia.”

Autor märgib, et ehkki tehnoloogia viimased uudised lubavad arvuti abil juba lõhnaaistinguid tekitada, ei saa keemiat õppida katseid tegemata. Ei kao kuskile ka õpetaja, klass ja kollektiivne arutelu. E-töövahendi eesmärk on eelkõige anda õpetajale materjalid, mille põhjal saab ta ise valida konkreetse teema ja metoodika õpetamiseks. Väga andekatele ja motiveeritud õpilastele annab õppevahend tõesti võimaluse kogu orgaanilise keemia kursus iseseisvalt omandada, aga kui palju neid on? Olulisem on ikkagi äratada keskmiste ja nõrgemate huvi.

Koolikott kergem

Õppekomplekti katsetanud Lähte ühisgümnaasiumi õpetaja Malle Tiidebergi sõnul võtsid õpilased selle hästi omaks, nende koolikott muutus kergemaks ja õpetamine toimub paremini mõistetavas maailmas. Tänu internetile tundubki nüüd keemia kergem ja tekib parem ettekujutus loetust.

Alguses oli nagu iga uue asjaga tõrkeid, aga õpilased harjusid ruttu õppematerjali ülesehitusega ja said hästi hakkama. Samas osale meeldib kõike vihikusse konspekteerida ja õpikust lugeda, nemad unistavad tavaõppest.

„Digivahendiga on mugavam ja lihtsam, sest materjal on ühes kohas ja pääseb alati ligi, kui nutitelefon olemas. Kindlasti õpetab kursus õpilasi paremini iseseisvalt töötama. Aga kolime ikka mõneks tunniks keemiaklassi ka ja teeme praktilisi töid,” rääkis Tiideberg.

Õpilaste hinnangul võiks olla veelgi enam videoid, animatsioone ja õppematerjali siduda argieluga. Soovitakse ka allalaetavaid õppematerjale, audioraamatuid õppeteemade kohta.

„Materjalid on hea võimalus iseseisvalt õppida ja näha orgaanilist keemiat dünaamilisemalt. See ei tähenda, et õpetajat pole üldse enam vaja. Selgitusi tuleb ikka anda ja soovitatav oleks teha iga teema juures sissejuhatus,” lausus Jaan Poska gümnaasiumi õpetaja Alo Kivilo.

Digiõppe omaksvõtmine on tema sõnul individuaalne. On õpilasi, kes eelistavad arusaamisele pähetuupimist, ning neid, kes soovivad süsteemselt läheneda ja luua tervikkontseptsioon. Viimaste jaoks sobivad e-materjalid paremini.

„Kuigi käelisi katseid ei saa arvutis läbi viia, aitavad animatsioonid selgitada, miks ja kuidas keemilised reaktsioonid üldse aset leiavad. E-materjalid võiksid olla üks osa kursuse läbimisel auditoorsete loengute ja praktiliste katsete kõrval, need aitavad luua terviklikumat pilti ja arusaamist orgaanilisest keemiast,” ütles Kivilo.

Õppematerjalid on valminud teadusagentuuri programm TeaMe raames ning rahastatud Euroopa sotsiaalfondist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!