Mitu muuseumit ootab pidupäeva puhul külalisi

23. veebr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Teisipäeval, 24. veebruaril, Eesti Vabariigi 97. aastapäeval ootavad külastajaid päevakajalistes programmides osalema nii Eesti ajaloomuuseum Maarjamäe lossis, Eduard Vilde ja Anton Hansen Tammsaare muuseum Kadriorus kui ka Eesti teatri- ja muusikamuuseum Tallinna vanalinnas ja Eesti vabaõhumuuseum Rocca al Mares.

Ajaloomuuseumi ning kahe kirjanikumuuseumi koostöös toimub kella 11–15 meeleolukas perepäev „ELAGU EESTI! VABA RIIK ON AARE!”. Pakutakse põnevaid tegevusi, näidatakse unikaalseid ja ajaloolisi museaale, toimub aardeotsimismäng, ainulaadne on võimalus sõita kolme muuseumi vahel hobukaarikuga.

Ühise perepäeva eesmärk on väärtustada Eesti riigi vabadust ja tunda rõõmu iseolemisest.

Maarjamäe lossis, kus on veebruaris viimane võimalus külastada omariikluse ajalugu tutvustavat näitust „Iseolemise tahe” algab kell 13 ekskursioon näitusel, kell 14 mälumäng “Tunne oma riiki” ning kell 15 tallihoones ekskursioon, mis tutvustab saksa-aegseid relvi. Avatud on ka filminäitus „Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand” ja näitus „Õhus on elektrit! Luksuslikust argiseks”. Lapsed saavad meisterdada vappi.

A.H.Tammsaare muuseumis saab tutvuda värskelt avatud näitusega Johannes Vares-Barbarusest, istuda verandakohvikus ja võtta kaasa Tammsaare läkitus „Truudus” . Lastel on võimalus meisterdada endale teenetemärk ja otsida aaret.

E. Vilde muuseumis saab näha haruldast sinimustvalget siidsärpi, mille Estonia teater 1925. aastal kirjanikule kinkis ning Vilde läkitust Eesti rahvale 1933. aasta sügisel, mida levitati ülisuures tiraažis ja mis oli suunatud vapside liikumise vastu. Muuseumi galeriis on avatud isamaahõnguline  Ülo Sarapuu näitus „Ülendavad vaikuse laulud”. Giidiekskursioonid pööravad tähelepanu Vilde poliitilisele rollile ja tema panusele demokraatia arengusse. Lastele on avatud kikilipsu meisterdamise töötuba.

Kolme muuseumi vahet sõidab hobukaarik. Kõigis kolmes muuseumis saab pileti sel päeval lunastada vaid ühe euro eest.

Eesti teatri- ja muusikamuuseum toob vabariigi aastapäeval esile rahvuslikkuse muusikalistel ja teatraalsetel teemadel. Külastajad saavad kassast töölehe, mis juhatab neid märkama rahvusliku ärkamisaja teemasid nii trepihalli näitusel „Iseolemine”, mis tõstatab muusika ja teatri rahvuslikkuse-seoseid kui ka püsiekspositsioonis.

Muuseumis saab mõtiskleda nii Eesti rahvusliku teatri sünni ja laulupidude tähtsuse üle ärkamisajal, laulva revolutsiooni või märgiliste lavastuste rolli üle taasiseseisvumise meeleolude sättimisel või teatri ja muusika mõjust kaasaegses ühiskonnas. Ekspositsioonisaalis ootab külastajaid paar isamaalist üllatust, mis kuulamisrõõmu pakuvad.

„Muusika ja teater on eestluse seisukohast alati olulised olnud – end laulurahvaks nimetades ning teatrit armastades on säilitatud ja arendatud rahvuslikku identiteeti. Ka tänapäeval koputatakse inimeste ühiskondlikule südametunnistusele teatraalsete võtetega või tuntakse laulupidudel võimsat ühisosa teiste koosviibijatega. Neid mõtteid ja tundeid taaselustab meie trepihalli näitus, millega ootame tutvuma nii peresid kui sõpruskondi,”  ütles muuseumi direktor Tanel Veeremaa.

Töö autor on 6-aastane Lota-Liisa Kivipalu Kiviõlist.

Töö autor on 6-aastane Lota-Liisa Kivipalu Kiviõlist.

Eesti vabaõhumuuseumis valmistatakse pidupäeva puhul 1930. aastate piduroogi ja õpetatakse, kuidas katta peolauda; meisterdatakse kaunistusi ja murtakse pead eesti ajaloo teemal. Avatud on mitu talu, kõrts ja koolimaja – igal pool käib isemoodi pidu. Skaudid ja gaidid on ühendanud jõud, et korraldada kella 12–16 üks põnev rahvuslik maastikumäng. Kell 12 algab Taisi Pettai laululaste kontsert „Väike Ime loob Suure”.

Lastemuuseum Miiamilla on teisipäeval küll suletud, kuid märtsikuu lõpuni saab just seal näha vabariigi aastapäeva puhul ETV2 ja saate „Lastetuba” joonistusvõistlusele „Minu Eesti sünnipäev” laekunud toredamaid joonistusi.

Head vabariigi aastapäeva!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!