Noore teadlase preemia sai geeniteadlane Lili Milani

3. veebr. 2015 - Kommenteeri artiklit

President Toomas Hendrik Ilves andis teisipäeval Kadriorus Tartu ülikooli Eesti geenivaramu vanemteadurile ning sekveneerimise ja genotüpiseerimise tuumiklabori juhatajale Lili Milani’le üle Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore teadlase preemia summas 5000 eurot.

Eesti riigipea nentis, et ülevaade Lili Milani senistest saavutustest, teadusartiklite loend ja selle juurde kuulunud soovituskirjad Eesti geenivaramust, Tartu ülikoolist, Uppsala ülikoolist ja Karolinska instituudist võtsid ta sõnatuks.

„Neis tekstides ei olnud normipärast viisakust. Seal oli vaimustus. Seal oli uhkus noore ja väga andeka teadlase ja kolleegi senise käekäigu üle,” ütles riigipea. President Ilves lisas, et Milani on silmapaistva teadlasena võtnud endaga maailma tippu kaasa ka Eesti, oma uurimisrühma, oma ülikooli ja teadusasutuse.

Rootsis sündinud Lili Milani omandas Tartu ülikoolis geenitehnoloogia erialal magistrikraadi ning kaitses seejärel 2009. aastal Uppsala ülikoolis doktorikraadi molekulaarmeditsiini erialal. Pärast doktorikraadi kaitsmist naasis ta Eestisse ja asus tööle TÜ Eesti geenivaramus, kus juhatab praegu sekveneerimise ja genotüpiseerimise tuumiklaborit.

Milani tänas kõiki, kes on temasse uskunud ja olnud geneetikas avatud uutele ideedele. „Minu elus on nii palju armsaid inimesi,” lisas noor teadlane.

Milani põhilised uurimisteemad on inimese genoomika, epigenoomika ja farmakogenoomika, uurides nii tervete indiviidide ravimite lagundamise varieeruvust kui ka haigete ja tervete indiviidide erinevusi genoomis ning epigenoomis.

Tartu ülikooli biotehnoloogia professor ja Eesti Geenivaramu direktor Andres Metspalu tõstab Milani teaduslikest saavutustest eriti esile panust farmakogeneetikas. „Tema juurutas geenivaramu tuumiklaboris uued meetodid, mida praegu kasutatakse mitte ainult teadustöös, vaid ka raskete geneetiliste haiguste diagnoosimisel,” nendib Metspalu presidendi kantseleisse saadetud soovituskirjas, lisades, et teine teema, kus Milani on maailma tippklassi teadlane, on epigeneetika.

Milani on pälvinud Uppsala ülikooli väljapaistvatele doktorantidele antava Anna Lundin’i stipendiumi. Lisaks igapäevasele teadustööle on Milani oodatud kõneleja paljudel oma valdkonna konverentsidel ning juhendab doktori-, magistri- ja bakalaureusetöid Tartu ülikoolis. Ainuüksi kahe viimase aasta jooksul on ta avaldanud üle 20 teadusliku artikli ajakirjades Genome Research, Nature, Science, Nature Genetics, BMC Genomics jt.

Noore teadlase preemiat annab Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu välja kord aastas ning seda rahastab Väino Kaldoja.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!