Teenetemärgid hariduselu edendajatele

13. veebr. 2015 - Kommenteeri artiklit

President Too­mas Hend­rik Il­ves annab Ees­ti­le osuta­tud teenete tun­nus­tamiseks Eesti Va­ba­riigi 97. aastapäeva eel riiklikud autasud järgmistele hariduselu edendajatele.

Anne Kõiv – töötanud enam kui 40 aastat nägemispuudega laste erikoolis, Tartu Emajõe koolis, üks alusepanijaid nägemispuudega laste õppenõustamisele.

Viljar Aro – Saaremaa ühisgümnaasiumi kauaaegne direktor, kes on tuntud nii üleriigiliste miniteaduspäevade kui ka lauluvõistluste korraldamise poolest.

Leida-Tiia Järg – muusikateadlane ja pedagoog, Tallinna muusikakeskkooli ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia tunnustatud õppejõud.

Linnu-Lydia Mae – puuetega laste õpetaja, Tallinna Tondi põhikooli õppejuht, Eesti logopeedide ühingu algatajaid.

Viiu Sillaste – Tallinna tehnikakõrgkooli arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskonna pikaaegne professor.

Helle-Reet Paris (Vahersalu) – kunstipedagoog ja maalikunstnik, kes on töötanud Tartu kunstikoolis 1967. aastast, lisaks õpetab Tartu kõrgemas kunstikoolis ning seisab kindlalt Tartu maalitraditsioonide säilimise eest.

President Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril Rakvere teatris pidulikul üritusel „Eesti tänab”.

Teiste hariduseluga seotud teenetemärkide saajate nimed leiab siit.

Helle-Reet Paris (Vahersalu)

Helle Vahersalu teise kursuse maalitunnis. Foto: Malev Toom

Helle Vahersalu teise kursuse maalitunnis. Foto: Malev Toom

President Toomas Hendrik Ilveselt saab teenetemärgi ka Tartu kunstikooli maaliõpetaja Helle Vahersalu. See on küll põhjus peo pidamiseks ja Hellest rääkimiseks. Helle ütleks ise, et ta on kõige tavalisem inimene, aga meile on ta kirglik ja kindlameelne õpetaja. Ja ta armastab kogu südamest maalimist. Ja ta teeb seda pagana hästi ja stiilselt. Ja ta ajab ikka oma rida. Ja ta on maalinud palju ning erilisi töid. Ja õpetajana ta toriseb ka, kuid on ääretult hooliv – ta suunab õppijat otsingutele ja oma peaga mõtlema.

Tartu kunstikoolis on ta maalimist õpetanud juba 47 aastat. Helle tüüpilised laused on „Ärge mind kuulake!” ja „Mina ei tea midagi!”. Tegelikult ta teab väga palju, sest lõpuks on õpilastel ilusad maalid ning head tulemused. Ta oskab panna õpilased maalima!

Lõppu ka nimekiri Helle kuulsamatest õpilastest: Kalli Kalde (graafik, maalikunstnik, kunstiõpetaja), Merike Estna (maalikunstnik), Hannes Võrno (moekunstnik, ühiskonnategelane), Kadri Mälk (ehtekunstnik), Lilja Blumenfeld (teatrikunstnik), Andres Maimik (režissöör), Mare Tralla (kunstnik), Rauno Thomas Moss (kunstnik), Lilian Mosolainen, Tiina Tammetalu jpt.

Piret Paluteder

Tartu kunstikooli avalike suhete korraldaja

Viljar Aro

6-6 Viljar AroViljar Aro (pildil) on koolijuht, kelle veendumuse järgi ei õpeta õpetaja ainet, vaid iseennast. Lisaks matemaatikale on ta õppinud psühholoogiat ning kasutab viimase tööriistu, takistamaks teistel oma ettepanekutele eitavalt vastata. Peab õppetöö kõrval väga oluliseks kõike klassivälist ning annab selleks head eeskuju: nikerdab oma kätega puust karjapasuna, laulab „Marjaanat”, suusatab Tartu maratonil, hindab žüriis näiteringide etendusi … Kooli spordipäevadel teeb meelsasti ajamõõtja ning köieveokohtuniku tööd. Laskis endale rahvariided õmmelda, et suures laulupeorongkäigus oma kooliperele lugupidamist üles näidata. Hääldab kõik kolmanda välte sõnad nagu laulda, öelda, mõelda ja leida, teises vältes. Hankis endale hiljuti nutitelefoni ning avastab nüüd selle võimalusi. On sünnilt vasakukäeline, kuid algkoolis paremakäeliseks õpetatud ja kuigi kirjutab parema käega, vahetab söögilaua taha istudes noa ja kahvli ära. On alati viisakas ja teisi arvestav, välja arvatud siis, kui peolaual angerjat märkab. Pelgab seltskonnas nalja visata, kuna tema väljaütlemisi kiputakse võtma puhta kullana. Ei pea oma juukseid kammima ja naudib vanaisaks olemist.

Indrek Peil

Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!