Ajaloolaupäevak arutleb sõja ja arhitektuuri teemal

18. märts 2015 - Kommenteeri artiklit

Laupäeval, 21. märtsil kell 13 toimub Eesti ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis ajaloolaupäevak, millel arhitektuuriajaloolane Robert Treufeldt räägib teemal „Sõjapurustused ja nende mõju Eesti linnade arhitektuursele kujunemisele”.

Eesti linnade arhitektuuri üks mõjutajaid läbi aegade on muu hulgas olnud militaarsed tegevused. Praeguse kesklinna arhitektuuri kõige enam mõjutanud suured sõjalised ehitised pärinevad 18. sajandist. Peale seda on militaarehitiste maht üldpildis küll kasvanud, kuid need on kolinud järjest enam linnade ääre-aladele ja linnadest üldse välja. Suurte militaarehitiste hiilgeaega – 20. sajandit – pole linnakeskmetes peaaegu üldse märgata. Teise maailmasõjaaegsed purustused Eesti linnades andsid keskkonna ümberkujundamisele uue võimaluse, seisab muuseumi tutvustustes.

Treufeldt vaatab tagasi ka Teise maailmasõja eelsesse aega ning räägib sõjaaegsetest purustustest ja nendes nähtud võimalustest luua uus linnaruum Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu ja Põltsamaa näitel.

Sündmus toimub sarjas „Eesti Teises maailmasõjas”. Sarja järgmine ajaloolaupäevak toimub 25. aprillil, mil ajaloodoktor Meelis Maripuu räägib Teise maailmasõja aegsetest repressioonidest.

Sissepääs ajaloolaupäevakule maksab ühe euro.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!