Ene Ergma sai Tartu ülikooli Skytte medali

25. märts 2015 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli rektor professor Volli Kalm andis teisipäeval, 24. märtsil  TÜ muuseumi valges saalis emeriitprofessor akadeemik Ene Ergmale üle Skytte medali, millega tunnustatakse Ergma pühendunud tegevust Eesti kõrghariduse ning teadus- ja arendustegevuse hea käekäigu eest seismisel ning tema panust Eesti kui kosmoseriigi arengusse.

„Ene Ergma on andnud olulise isikliku panuse Eesti teaduspoliitika kujundamisse ning kandnud hoolt, et meie ühiskonnaelu korraldus ja ettevõtlus muutuksid järjest rohkem teaduspõhiseks. Pühendunud tegevusega Eesti teadus- ja hariduselu edendamisel on ta Skytte medali kahtlusteta välja teeninud,” ütles rektor Kalm.

Euroopa kosmosepoliitika instituudi nõuandva kogu liikmena on Ergma aidanud Eestil kasvada kosmoseriigiks. 2006. aastast on ta kosmosepoliitika töörühma liikmena töötanud selle nimel, et Eesti saaks arendada kõrgtehnoloogilisi suundi, osaledes globaalses kosmosemajanduses. Ta sillutas ka Tartu ülikooli tudengisatelliidi ESTCube-1 teed kosmosesse. Selle tulemusel kirjutas Eesti 4. veebruaril 2015 alla Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) konventsioonile, et saada ratifitseerimisprotsessi läbimisel ESA 21. täieõiguslikuks liikmesriigiks.

„Tänu Ergma tegevusele avaneb Eesti üliõpilastele – tulevastele teadlastele, kosmosetehnoloogidele, inseneridele ning ettevõtjatele – võimalus õppida ja osaleda Euroopa Liidu ja ESA rahvusvaheliselt tuntud haridusprogrammides,” rõhutas Kalm, lisades, et Eesti ühiskonnale on sellest suurt kasu, kui meie teadus- ja arendusasutused saavad osaleda kosmosesektoriga seotud teadusmahukas arendustöös ning Eesti ettevõtted saavad teadusmahukaid tellimusi.

Skytte medali on varem saanud Tõnis Lukas, Rein Taagepera, Dag Hartelius, Andres Lipstok, Jüri Raidla, Andrus Ansip, Lennart Meri, Katarina Brodina, Jacques Faure, Kai Lie, Svend Roed Nielsen, Mihkel Pärnoja, Marju Lauristin ja Mart Laar.

Johan Skytte oli Rootsi ühiskonna- ja riigitegelane, kelle initsiatiivil asutati 1632. aastal Tartusse Academia Gustaviana. Skytte medal on Tartu ülikooli autasu riigi- või ühiskonnategelasele, kes on Tartu ülikooli senati hinnangul viimastel aastatel aidanud kõige enam kaasa Tartu ülikooli ja Eesti kõrghariduse arengule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!