Löö kaasa rahvusvahelise veepäeva tähistamisel

6. märts 2015 Mari Kala keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist - 1 Kommentaar

Igal aastal 22. märtsil tähistatakse ülemaailmset veepäeva, mille eesmärk on juhtida inimesi kas või ühel päeval aastas mõtlema veeressursside mõistlikule ja säästlikule tarbimisele. Tänavu on teema „Vesi ja säästev areng”. Keskkonnaamet aitab õpetajatel temaatilise tunni läbiviimiseks materjali leida.

Üleilmset veepäeva tähistatakse ÜRO eestvedamisel juba 22. korda. Varasematel aastatel on veepäeva teemad keskendunud näiteks põhjaveele kui nähtamatule ressursile, veele ja loodusõnnetustele, vee ja toidu seostele, veekvaliteedile ja linnade arengule ning veekasutuse tihedale seosele energiatootmisega.

Veepäeva tähistamiseks koolis on hulk võimalusi

Märtsis on võimalik keskkonnaametilt tellida veeteemalisi õppeprogramme, mida tuleb kooli läbi viima keskkonnahariduse spetsialist. Programmi tellimiseks tuleb võtta ühendust keskkonnaameti maakonna keskkonnahariduse spetsialistiga.

Üldhariduskoolidele mõeldud õppe­programm „Puhta vee ABC” ärgitab õpilasi arutlema selle üle, kuidas vett säästa. Saadakse ka teada, milline on kodune veetarbimine, kust tuleb joogivesi ja kuhu läheb tarbitud vesi. Programmi toetab töölehtede mapp ja saadud teadmisi aitab kinnistada lauamäng, mis on kättesaadav nii eesti kui ka vene keeles.

Nõuandeid ja fakte veekasutuse kohta leiab Generation Awake’i kodulehelt, mis on Euroopa Komisjoni loodud kampaaniaveeb tõhusast ressursikasutusest ning kust saab infot selle kohta, mida igaüks meist saab iga päev ära teha vee, energia ja muude loodusvarade säästmiseks ning jäätmete vähendamiseks.

Põnevad õppematerjalid mudilastele ja esimesele kooliastmele

Tallinna Vesi on töötanud välja veeteemalised õppematerjalid eri kooliastmetele.

5–6-aastastele lastele on mõeldud Tilgu nipiraamat „Kuidas säästa vett”. Põnevast mõistatuste raamatust saavad lapsed lisaks arvutamis- ja lugemisoskuse arendamisele ning joonistamisele teadmisi ka vee säästlikkusest.

Lasteaialapsed saavad teha virtuaalse õppekäigu, vaadates multifilmi „Jänku-Juss Ülemiste veepuhastusjaamas”.

Esimesele kooliastmele sobib arvutimäng „Rändur Tilk”, kus veetilgapoiss Tilk jutustab vee ringlemisest looduses ja selgitab, kuidas vesi linnaelanikeni jõuab ning mil moel kasutatud vesi uuesti puhtaks saab ja loodusesse tagasi juhitakse. Lisaks antakse mängus näpunäiteid, kuidas säästa vett ja käituda keskkonnasõbralikult. Mängu täiendavad töölehed. Mõlemad on mõeldud eelkõige 5–10-aastastele.

Teine ja kolmas kooliaste ning gümnaasium

Möödunud aastal andis keskkonnaamet keskkonnainvesteeringute keskuse toel välja veeteemalise õpimapi ning seda täiendava interaktiivse lahenduse veebis. Õpimapp koondab ühte raamatusse teemad, alates veekaitsest ja kasutamisest kuni reovee puhastamiseni. Mapi lisana on koostatud töölehed kolmele vanuseastmele: teine, kolmas kooliaste ja gümnaasium. Interaktiivse mapi üks osa on viktoriin, kus esitatakse valikvastustega 15 küsimust ning õpilased saavad sel moel oma teadmised veest proovile panna.

Tallinna Vee koostatud õppematerjal „Sinine klassiruum” on mõeldud kasutamiseks teise kooliastme loodusõpetuse tundides. Kokku on õppematerjalis 15 veega seotud ainetunni teemat. Eraldi käsitletakse näiteks vee olekuid ja omadusi, veeringet, elu vees ning vee reostumist, puhastamist, tarbimist ja kaitsmist. Iga teema kohta on lisatud kogu vajaminev materjal: õpetajale mõeldud tunnikava koos orienteeruvate aegadega, õpilastele mõeldud töölehed ja vajadusel viited raamatutele või lehekülgedele internetis. Õppematerjal on saadaval ka vene keeles.

Kolmanda kooliastme reaal- ja loodusainete tundide jaoks on koostatud eelmise materjali järg „Sinine klassiruum: labor”, milles seatakse põhirõhk just praktilisele tegevusele ja isetegemisele. Õppematerjal sisaldab nelja peamist teemat: vee koduste vahenditega puhastamine; vee liikumine ja Pascali seadus, taimekasvatuseksperiment ning reovee mõju Läänemerele. Iga teema juures on tunni edukat planeerimist toetav tunnikava õpetajale ning põnevad töölehed õpilastele.

Külastage näitust või kohalikku vee-ettevõtet ja joogiveepuhastusjaama

Märtsikuus ringleb Ida-Virumaa koolides Soome lahe aastale pühendatud rändnäitus, mis annab teadmisi Soome lahe valgalast, nüüdisaegsetest mereuurimise meetoditest, keskkonnasõbralikest tarbimisharjumustest, kultuurivahetusest ja kaubandusest, transpordist ja paljust muust huvitavast. Teised maakonnad saavad näitusega tutvuda kodulehel olevate materjalide kaudu. Näitust täiendavad tekstid ja videoklipid, interaktiivsed mängud ning helikompositsioon, milles on tervikuks liidetud mere- ja loodushääled ning laste spontaansed mõtted merest.

Kindlasti tasub võtta ette õppekäik kodukoha asula vee-ettevõttesse ja külastada joogiveepuhastusjaama ja reoveepuhastit.

Rahvusvaheline veepäev on hea võimalus meelde tuletada, kui tähtis on iga eestlase teadlikumaks muutumine puhta vee varude hetkeseisust: kas meil on vett piisavalt, kuidas seda säästlikult kasutada ning milline on Eesti veekogude seisukord. Ainult sel moel saame olla keskkonnateadlikud veetarbijad ning väärtustada loodusressursse säästvat eluviisi.

Veepäeva tähistamiseks sobivad õppematerjalid


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Löö kaasa rahvusvahelise veepäeva tähistamisel”

  1. Pille Türner ütleb:

    Mondo Filmiklubi film “PÜHA VESI” on tõeliselt silmiavav ning huvitav nii 5. kui ka 9.kl õpilasele. Õpetajana lisainfot juurde rääkides (religiooni jmt kohta) on kõik õpilased seni seda filmi ammuli-sui vaadanud.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!