Otsige märgiga lasteraamatuid!

13. märts 2015 Mari Klein Õpetajate Leht - 3 kommentaari

Hiljuti saabus meediasse üsna samaaegselt kaks eraldiseisvat teadet heade lasteraamatute märgistamisest. Nii tasub poest ja raamatu­kogust edaspidi otsida nii laste­kaitse liidu kui ka laste­kirjanduse keskuse Hea lasteraamatu märgiga köiteid. Mis vahe neil märkidel õieti on?

MTÜ Lastekaitse Liit tähistab märgiga „Hea lasteraamat” parimaid üllitisi juba seitsmendat aastat järjest. Hea lasteraamatu valimine leiab aset kord aastas, aga see-eest laiahaardeliselt – kevade hakul tuleb kokku auväärne ekspertkogu nii Eesti lastekirjanduse keskuse, Eesti lugemisühingu, Tallinna ülikooli kui ka lasteraamatukogu töötajate esindajatest. Teisisõnu inimestest, kes lasteraamatutega iga päev kokku puutuvad ja teavad, mis on hea, ning valivad tosina viimase kuu jooksul ilmunust välja kümmekond parimat.

„Hea lasteraamatu tunnustuse eesmärk on laste lugemisele ja lugemusele kui lapse arengu seisukohast olulisele tegevusele positiivse maine loomine. See kindlustab, et meil on ka tulevikus lugevaid lapsi,” ütleb lastekaitse liidu juhataja Martin Medar. Tema sõnul on hea lasteraamatu valimine traditsioon, mis on tõestanud oma vajalikkust kultuuri edasikandmise kindlustamisel ning vastav tiitel on suunaviit otseteele suurepärase lugemisvara juurde.

Tänavu valisid asjatundjad mullusest saagist välja 12 raamatut: seitse väiksematele ja viis suurematele. Valik sai järgmine.

Väiksematele:

  • Aino Pervik „Sini­vant läheb lasteaeda”
  • Katri Kirkko­pelto „Molli”
  • Kätlin Vainola „Kus on armastus?”
  • Marina Moskvina „Mis juhtus krokodilliga?”
  • Markus Saksa­­tamm „Postiljon ja kanad”
  • Ulf Nilsson „Maailma parim esineja”
  • Ulf Stark „Vilista mulle, Johanna”

Suurematele:

  • Deborah Heiligman „Poiss, kes armastas matemaatikat: Paul Erdösi uskumatu elu”
  • Rose Lager­crantz „Minu õnnelik elu”
  • Kairi Look „Lennujaama lutikad ei anna alla”
  • Liz Pichon „Tom Gatesi äge maailm”
  • R. J. Palacio „Ime”

 

Laste­kirjanduse keskus soovitab!

Kui lastekaitse liit valib häid raamatuid kord aastas, siis lastekirjanduse keskus märgistab häid lasteraamatuid koguni kord kuus. Nemad ei lähtu raamatu ilmumisajast ning märgi võivad saada ka kordustrükid. Kõik ikka selleks, et lapsevanematel ja lastega töötavatel spetsialistidel oleks häid raamatuid kirjust virvarrist lihtsam üles leida.

ELK direktor Triin Soone rõhutab, et kui lastekaitseliiduga koostöös valitakse kord aastas parimaid uudiskirjanduse seast, siis lastekirjanduse keskuse eesmärk on elavdada järelmüüki ehk viia inimesteni ka need head raamatud, mis muidu võivad jääda uudiskirjanduse varju, aga võivad lugejal olla alles avastamata. ELK-lt saavad vastava märgi lasteraamatud, mis lastekirjanduse maja inimeste arvates lugemist väärivad, ning ka seda tunnustust ei anta välja uisapäisa.

Triin Soone ütles Õpetajate Lehele, et lastekirjanduse keskus on jaganud lugemissoovitusi oma kodulehel regulaarselt juba ammu, vähemalt neli aastat. Viimase aja soovitused leiab näiteks siit, varasemad siit. Aga kuna nimed ja pealkirjad kipuvad inimestel poodi sattudes ununema või mattuvad järjest uute alla, on hea, kui visuaalselt on head raamatud märgistatud ning neid lihtsam leida. Nii töötas lastekirjanduse keskus välja ilusa selge ümmarguse ja värvilise märgi „Eesti Lastekirjanduse Keskus SOOVITAB!”.

ELK kommunikatsioonijuht Maarja Tali rõhutas, et ELK, kelle igapäevategemiste hulka kuuluvad eesti lastekirjanduse uurimine ja populariseerimine, soovitab raamatuid, ilma et neil oleks selleks kommertshuvi. Hea mõtte autoritele ulatas aga käe ka Apollo raamatupoekett, kus näeb värske märgiga raamatutest näitust. Apollo turundusjuhi Liisi Paasi sõnul teeb rõõmu, et eelmisel aastal jäi nende kauplustes lasteraamatute läbimüük alla vaid teabekirjandusele.

Lühidalt kokku võttes on lasteraamatute asjatundjate sõnul hea lasteraamat ühtaegu kaunilt kujundatud, arendab kujutlusvõimet, inspireerib, äratab uudishimu, näitab maailma mitmekülgsust, tekitab lugemishuvi ja innustab ühtaegu nii noort kui ka vana.

Ehk siis – eriti väärtuslikud tunduvad olevat raamatud, millel on mõlemad märgid, aga väärtuse kinnitamiseks piisab vabalt ka vaid ühest. Usaldada tasub mõlemat. Häid raamatuid mahub ühte riiulisse palju!

Siit aga näeb, mida lapsed ise selle aasta parimatest lasteraamatutest arvavad.


3 kommentaari teemale “Otsige märgiga lasteraamatuid!”

  1. […] Mari Klein, Õpetajate Leht, 13. märts 2015  […]

  2. […] torni tõlkeauhinna nominendiks). Samuti on selle raamatu ära märkinud Eesti Lastekaitse Liit oma “Hea raamatu” […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!