Ilves : inimeste digitaalne kirjaoskus on möödapääsmatu

9. apr. 2015 - Kommenteeri artiklit

„Kui digimaailm kolib üha enam nn pärismaailma või, täpsemalt öeldes, kui pärismaailm muutub digitaalseks, on iseenesestmõistetav, et kõik inimesed peavad omandama digitaalse kirjaoskuse,” ütles president Toomas Hendrik Ilves teisipäeval Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) aulas peetud avalikus loengus.

President Ilvese sõnul hoolitseb tark riik selle eest, et meie haridussüsteem võimaldaks inimestel uues keskkonnas toime tulla: „Et on võimalik omandada tuleviku töökohtadel vajalikke teadmisi, näiteks juriidilist või meditsiiniharidust, mis annab ka tehnoloogiaalased alusteadmised.”

Ilvese hinnangul võib Eestis juba praegu näha üht versiooni võrgustunud ja arvutiseeritud tulevikust, kus digimaailm on ühiskonna toimimise lahutamatu osa – kolmandik valijaist hääletab internetis, peaaegu 100% tuludeklaratsioonidest ja ravimiretseptidest vormistatakse internetis ning peaaegu kogu pangandus on kolinud internetti, vahendas riigipea kantselei.

President rõhutas, et vaatamata sellele ei tohi me loobuda põhiväärtustest, millel rajaneb kaasaegne tsiviliseeritud elu liberaalses demokraatlikus riigis: inimõigustest, õigusriigi põhimõtetest, vabadest ja õiglastest valimistest.

Riigipea nentis, et oleme uues olukorras, mille reegleid me pole veel välja mõelnud ja kus me alles hakkame tegelema küsimusega, mida tähendab liberaalne demokraatia digiajastul. „Me pole veel paljudes valdkondades digiajastusse sobivaid selgeid vastuseid leidnud. Ja me ei nõustu kindlasti ebademokraatlike riikide lahendustega nagu totaalne tsensuur,” ütles ta.

Suurel määral digitaalsetest lahendustest sõltuva riigina kogeme ja tunnetame digiajastu eeliseid, aga ka ohte ammu enne teisi, nentis riigipea.

„2014. aastal halvenes tuntavalt meid ümbritsev julgeolekukeskkond. Asjaolu, et Euroopas peetakse sõda, kajastus ka Eesti 2014. aasta küberintsidentide statistikas. Kuid on ka teisi pakilisi küsimusi. Lisaks riigikaitsele peame mõtlema kodanikuvabadustele ja demokraatiale,” sõnas president Ilves.

Riigipea pidas meie igapäevaelu paratamatut ja aina kiiremini kasvavat sõltuvust digimaailmast käsitleva loengu TTÜ infotehnoloogia teaduskonna üliõpilasnõukogu kutsel sarjas „IT tulevik”.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!