Kambja kooli aastapäeval esitleti koolialmanahhi juubelinumbrit

30. apr. 2015 Toivo Ärtis Kambja kooli huvijuht, Kambja vallalehe Koduvald toimetaja - Kommenteeri artiklit

Kambja koolis esitleti 24. aprillil almanahhi „Tootsi taskud”, mis on Eestis teadaolevalt ainus koolialmanahh, mida on koostatud ja trükitud igal kevadel kahe aastakümne jooksul.

„Kambja kooli almanahhi oleme välja andnud järjeloona kakskümmend aastat,” kirjutab tänavuste „Taskute” saatesõnas kooli direktor Enn Liba. „Üle 1500 lehekülje lugusid ja pilte ligikaudu 80-leheküljeliste aastaportsjonite kaupa.”

Juubelihõngulises numbris meenutatakse „Tootsi taskute” esimese numbri koostamist ning avaldatakse kordustrükina kirjatöid kunagistelt õpilasautoritelt, kelle lapsed õpivad praegu Kambja koolis ja teevad juba „Tootsi taskutele” kaastööd.

Seekordse almanahhi jutulisana avaldatakse Tartu hansapäevadele pühendatud rüütlilugude paroodiavõistlusel 2014. aastal peapreemiaga autasustatud loometöö „Säh sulle kultuuri!”, mille on kirjutanud toonane Kambja koolilõpetaja Indrek Kuusk. Paroodia trükiversiooni on illustreerinud vilistlane Kristiina Tiideberg.

Ka Eesti esimese tudengisatelliidi missiooni ettevalmistajate hulka kuulunud Jaanus Kalde on olnud oma Kambja kooliaastatel „Tootsi taskute” kaasautor.

„Tootsi taskute” ilmumist on läbi aastakümnete toetanud ja rahastanud Kambja vallavalitsus. Vallavanem Ivar Tedrema märgib juubelialmanahhis: „See on kindlasti ka saavutus. Suured koolid, isegi gümnaasiumid, ei ole tahtnud või ei ole suutnud nõnda mahukat tööd sellise sagedusega ette võtta. Mõnes koolis ei ole almanahhi kunagi olnud”

„Tootsi taskud” on koostanud eesti keele ja kirjanduse õpetaja Tiina Tiideberg ja huvialajuht Toivo Ärtis. Almanahhi trükkis Paar OÜ, küljendas-kujundas Irina Gron.

Koolialmanahhi traditsioon algas Kambjas juba 1920. aastatil. Suure-Kambjas asunud 6-klassilise kõrgema algkooli käsikirjalisele almanahhile „Miilang” on koolipõlves kaastööd teinud ka nimekas kirjanik Ain Kaalep.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!