Kohtla-Järve lasteaias propageeriti tervislikku toitumist

9. apr. 2015 Ene Kruzman lasteaia direktor - Kommenteeri artiklit

6. aprillil avati Kohtla-Järve Tarekese lasteaias näitus „Tervislik toitumine ja toitumispüramiid”. Miks me otsustasime korraldada näituse just sellel teemal?

1. Tareke kuulub tervist edendavate lasteaedade ehk TEL-võrgustikku. Sel aastal on TEL-i prioriteediks õige ja tervislik toitumine.

Lasteaia direktor Ene Kruzman tegutseb TEL-võrgustiku Ida-Virumaa koordinaatorina. Seepärast kutsuti näitusel osalema nii Tarekese lasteaia kui ka teiste TEL-võrgustikku kuuluvate Ida-Virumaa lasteaedade lapsed, õpetajad ja vanemad. Selle tulemusel võtsid näitusest osa lapsed, õpetajad ja vanemad Kohtla-Järve lasteaedadest Kirju-Mirju, Kakuke, Pääsuke, Karuke, Tuhkatriinu ja Punamütsike, Lepatriinu, Karuke ning Naksitrallid (Voka), Jõhvi lasteaiad Pillerkaare maja.

2. Tarekese lasteaed töötas aasta jooksul kahe eTwinningu projektiga. Need olid „Healthy plate” ja „Healthy eating”.

Projektidest võttis Euroopas osa üle 100 partneri 20 maalt. See arv näitab, et õige toitumise teema puudutab teravalt kõiki Euroopa riike.

Mitu nende projektide partnerit – kahest Poola lasteaiast, Lätist ja Pärnu lasteaiast Kelluke – väljendasid näitusest kuuldes soovi selles ka ise osaleda. Väga meeldiv oli saada projektis tehtud töö eest tänusõnu Poola ja Kreeka partneritelt.

3. Kokku esitati näitusele 135 tööd. Näituse eesmärk oli juhtida tähelepanu vajadusele kujundada laste õigeid toitumisharjumusi.

Tänapäeval on suured supermarketid ja väikepoed täis pooltooteid ning kiiresti valmistatavaid toiduaineid. Esmapilgul peaks kõik see aitama inimesel, kellel ei ole piisavalt vaba aega ja kes on ülearu tööga koormatud, toitu valmistada. See peaks hõlbustama tema eluolu ning värskendama ja mitmekesistama traditsioonilist toiduvalikut. Aga kas see on ka tegelikult nii?

Koolieelikute (5–7-aastased) seas tehtud küsitlus näitas, et peamiselt kasutatakse külmutatud pooltooteid (pelmeenid, pitsa, pannkoogid, beljašid ehk õlis küpsetatud pirukad ja kotletid), valmissuppe ning -pudrusid. Sageli annavad vanemad lastele koduteel šokolaadibatoone, närimiskomme ja krõpse, rikkudes sellega enne õhtusööki lapse isu.

Laste tervise halvenemine ei ole üksnes meditsiiniline, vaid ka raske pedagoogiline probleem. On vaja pidevalt meelde tuletada, et koolieelses eas laotakse lapse tervisele vundament. Sel ajal toimub intensiivne kasvamine ja areng, kujunevad välja põhiliigutused, füüsilised omadused ja rüht, aga ka vajalikud oskused, harjumused ning iseloomujooned.

Kui koolieelikut saab veel pingutustega hoida kahjulike toiduainete tarbimisest eemal, siis koolilast kontrollida on tunduvalt keerulisem. Lasteaia ja vanemate ühine ülesanne on juurutada lastesse õige toitumise harjumus. On tähtis, et laps teadvustaks endale vajadust õigesti toituda ja et ta hoolimata reklaamidest ja eakaaslastepoolsest veenmisest leiaks endas jõudu keelduda kahjulikust toidust.

Koolieelikute arusaama õigest toitumisest saame vormida ainult lasteaia ja vanemate koostöös. Teadupärast kujundavad vanemad õige toitumise stereotüübi ja näitavad lastele käitumisel eeskuju.

Lapsel peab kujunema arusaam, et toitumise (seejuures mitmekesise) ja organismi heaolu vahel valitseb püsiv vastastikune seos. Iga päev on vaja leida sõnad ja näited, mis tutvustavad lapsele kasu (või selle puudumist) ühe või teise roa või toote puhul. Oluline on panna lapsed mõistma, mis kasu on vitamiinidest inimese tervisele ning milliseid vitamiine üks või teine köögi- või puuvili sisaldab.

Sama tähtis on jagada lastele teadmisi toitumiskultuuri kohta, tutvustada selle tähtsust ning tervise ja toitumise vastastikust seost.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!