Millest kirjutab 17. aprilli Õpetajate Leht?

16. apr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Kätekõverdused on su teine nimi!

„Kui riigikaitseõpetus sarnaneb pigem alternatiivteenistusega, võib ta olla vastuvõetav kõigile gümnaasiuminoortele,” kirjutab Õpetajate Lehe ajakirjanik Raivo Juurak.

Minister Jürgen Ligi: „Mu missioon on keeruline …”

8. aprillil andis riigikogus uue haridus- ja teadusministrina ametivande Jürgen Ligi. Ta vastab küsimustele, mis lähtuvad uue koalitsioonileppe haridusvaldkonna punktidest ja haridusavalikkuses enim kõneainet leidnud teemadest.

Hoiame õpetajat

Miks me tahame Eesti kooli pea peale pöörata, kui meie PISA tulemused on väga head? Miks peab osa õppetööst toimuma metsas ja muuseumis, loomaaias ja kohvikus, küsib pedagoogikadoktor Maie Tuulik.

Viiendal tunnil

„Eesti ei pääse kuutõbiste sihtmärgiks isegi kangesti kippudes. Seetõttu võiks kisendamise ära lõpetada, keegi seda niikuinii ei kuule ega taipa selle kisa pärast sõda alustada,” kirjutab Kaarel Tarand.

Huvitavamast koolist pole enam pääsu

Pooleteise aasta eest ellu kutsutud „Huvitava kooli” algatusega on liitunud 68 kooli, kes vahetasid 9. aprillil Tartus parimate praktikate päeval kogemusi, kuidas uuenduslike lahenduste kaudu muuta õpet elulähedasemaks ja kaasavamaks.

Tartu koolid teevad sügisel haridusfestivali

Ehkki järgmise õppeaastani on veel aega, teevad Tartu linna koolid juba plaane sügisvaheajaks. Esmakordselt on kavas korraldada 20.‒22. oktoobrini haridusfestival, mille käigus avavad koolid uksed ja kutsuvad külla teiste koolide õpetajaid, aga ka õpilasi, vanemaid ja teisi haridushuvilisi.

Kasvatusteaduste konkursi tulemused

Eesti teadusagentuuri korraldatud riiklikule konkursile esitati 40 mullu avaldatud või kaitstud tööd, mis võistlesid neljas kategoorias. Jaan Kõrgesaar tutvustab võitjaid.

Lenda, pääsuke, lenda!

Kui hästi läheb, saab Unipiha koolist sügisel Erasmuse programmi raames üks üheksast koolist, kes osaleb uues EL-i koolide ühisprojektis. Ettevalmistavast kohtumisest võttis osa Unipiha algkooli juhataja Eha Jakobson.

Iga tund võib olla riigikaitsetund

Kuigi riigikaitse on tunniplaanis eraldi tund, võib seda teemana leida mitmest muustki ainetunnist. Oleneb õpetajast, kui palju ta riigikaitset oma tundi toob. Rocca al Mare koolil on selles mõttes vedanud – nii ajaloo- kui ka geograafiaõpetaja on kaitseliitlased ning geograafiaõpetaja ühtlasi riigikaitseõpetaja, kirjutab Victoria Parmas.

Kuidas saada paat õiges suunas liikuma

9.‒12. aprillini toimus kaitseväe keskpolügoonil viie kooli ühine riigikaitseõpetuse laager. Ühises laagris osalesid Tallinna Vanalinna hariduskolleegium, Saku gümnaasium, Pirita majandusgümnaasium, Lasnamäe üldgümnaasium ja Tallinna humanitaargümnaasium ‒ kolm eesti ja kaks vene kooli. Laagriülem major Meelis Peterson märkis, et viie kooli ühise laagri mõte oli tekitada ühtekuuluvustunnet.

Välilaagrist välismissioonini

„Oli kõige esimene välilaager õpilastega,” meenutab kaitseväe veteran veebel Kainar Kruus, kes töötab Kaitseliidu Tallinna maleva nooreminstruktorina ning annab Tallinna reaalkoolis riigikaitseõpetust. „Õpilased läksid õhtul telki magama. Mina panin puu alla madratsi, sellele magamiskoti, pugesin sisse ja jäin magama. Hommikul ärkasin jutuvada peale. Õpilased olid ümber minu, näitasid näpuga ja rääkisid midagi. Küsisin, mis juhtus. – „Me lihtsalt imestame, kuidas on võimalik lageda taeva all magada. Meie magame telgis ja ahi on sees.”

Riigikaitseõpetus vene koolis – hoiakute kujundaja

„Venemaa propaganda juba ongi eestivene noorte hoiakuid Eesti suhtes jahedamaks muutnud,” kirjutab ajaloolane Igor Kopõtin.

Nordic Noir lahkas Põhjamaade kriminaalkirjandust

Raamatuküljel kõneleb Põhjamaade ministrite nõukogu kultuurinõunik Eha Vain sellest, kuidas läks Põhja- ja Baltimaade kirjandusfoorum, mis tänavu oli pühendatud krimikirjandusele.

Noored on ressurss, keda tuleb toetada

Noorsootöö eriala õpetamisega tegi Eestis esimesena algust Tallinna ülikooli pedagoogiline seminar 1992. aastal. Kõigepealt kutsekeskhariduse, seejärel rakenduskõrghariduse ja sellest sügisest juba ka magistriõppe tasemel. Eriala arengust kõnelesid noorsootöö eriala õppekava juht Ilona-Evelyn Rannala ja pedagoogilise seminari direktor Silver Pramann.

Praktiline ja kolmesuunaline

Tallinna ülikooli pedagoogilise seminari alushariduse õppekava juht Sirje Almann ja tsükliõppe õppekoordinaator Juta Luuri räägivad lasteaiaõpetajate koolitamisest.

Tähelepanu, jazz on linnas!

Täna saab avalöögi järjekorras 26. Jazzkaar. Festivaliga kaasneva linnaruumiprojekti raames toimub palju põnevat: 19. aprillil on Telliskivi loomelinnakus tasuta kontsertide päev, lisaks pakuvad noored muusikud muusikaüllatusi tänavatel, linnaväljakutel, koolides, kaubanduskeskustes, trammis, rongis ja isegi liiklusummikutes.

Rahutuvist õpetajaametini

Elupildi rubriigis meenutab oma õpinguid balletikoolis kauaaegne priimabaleriin ja balletipedagoog Tiiu Randviir.

Väino Ratassepp on isegi, püss käes, oma kooli kaitsnud

Küsimustele vastab legendaarne keemiaõpetaja Väino Ratassepp, kes peab täna oma 85. sünnipäeva.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!