Mulle istub soome keele grammatika!

24. apr. 2015 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Soome Instituudi eestvõttel Eestis juba 18. korda toimunud Agricola olümpiaadil saavutas esimese koha Tõnis Tamme Tallinna ühisgümnaasiumi 11. klassist, kes oli ühtlasi noorim osaleja. Võitjale õpetab soome keelt õpetaja Heli Ojat.

„Ülesanded olid küllaltki rasked, eriti lugemisülesanded, grammatikaosa oli lihtsam. Mulle istub grammatika,” rääkis Tõnis Tamme 10. aprillil Tartus Tampere majas toimunud autasustamise järel.

Tõnis õpib koolis soome keelt C-keelena. Lisaks tundides läbitud materjalile õpib ta omal käel. Huvi põhjanaabrite keele vastu on Tõnisel juba lapsest saati, sest ta ema on eesti-soome tõlk. Esimene sõna, mille ta selgeks sai, oligi äiti (ema). „Emaga ma soome keelt ei räägi, aga tänu temale on see keel lähedaseks muutunud. Tahaksin sama hästi osata nagu tema,” sõnab Tõnis.

Võõrkeelearmastus on Tõnisel veres, ka saksa keel on tal nii selge, et töötab Tallinna vanalinnas giidina. „Mõtlen ka rootsi keele õppimisele, mulle meeldivad mitte väga tavalised keeled,” unistab noormees. „Vene keelt pole veel õppinud, aga tahaksin sedagi osata.” Ehkki kooli lõpetamiseni on aasta aega, on plaan juba kindel – minna Tartu ülikooli taimeökoloogiat õppima.

„Mulle meeldivad ka kunst, kultuur, ajalugu, olen tuhande huviga,” muheleb Tõnis. Tõnise õpetaja Heli Ojati sõnul on soome keele õppimine kolmanda võõrkeelena Tallinna ühisgümnaasiumis küllaltki populaarne. 10. klassis on kolme paralleeli peale kokku õppureid üle paari­kümne. Soome keelt valitakse eri põhjustel: mõni huvi pärast, mõni seepärast, et peab seda lihtsaks, aga on ka neid, kel vanemad tööl Soomes või kes soovivad sõpradega suhelda.

„Mõnigi väsib ära, kui grammatikani jõuame,” kirjeldab Ojat. „Kes viitsib, see õpib. Kes ei viitsi, ajab niisama läbi.” Staažikas õpetaja on otsustanud, et see õppeaasta jääb talle viimaseks. Sügisest võtab soome keele ohjad ühisgümnaasiumis üle noorem kolleeg.

Olümpiaadi parimatele jagati välja Soome suvekooliühingu stipendiumid, mis annab võimaluse sõita laagrisse Turu saarestikus. Peale keelekümblust saavad õpilased seal end ka päriselt vette kasta, toimub sukeldumiskursus.

Olümpiaadi korraldamist koordineerib Tartu ülikooli teaduskool, sisu eest vastutavad Tartu ja Tallinna ülikooli soome keele õppejõud ja praktilise korralduse eest Soome Instituut. Olümpiaadi korraldamist toetab Soome suursaatkond Eestis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!