Norra ujumisõpik ilmus ka eesti keeles

1. apr. 2015 Tiina Vapper Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Reedel, 27. märtsil tutvustati Viimsi kooli ujulas Eesti ja Norra ujumisliidu hea koostöö tulemusena Per Irgensi ja Ørjan Madseni eesti keelde tõlgitud raamatut „Õpime ujuma”. Raamat sisaldab ujumise algõpetuse metoodikat ja loogiliselt järjestatud praktilist harjutusvara, alates veega kohanemisest kuni vees hakkama saamiseni, ning on mõeldud abivahendiks koolide ja lasteaedade ujumisõpetajatele. Väljaannet on rahastatud Euroopa majanduspiirkonna toetuste ja Norra toetuste kaudu.

Et sellist raamatut oli vaja, selgus ka kultuuriministeeriumi läbiviidud uuringust. 150 küsitletud õpetajast 58% vastas, et neil puudub võimalus end ujumise algõpetuse andmises täiendada. Üle poole õpetajatest leidis, et neil pole piisavalt metoodilist materjali.

Raamatu üks autoritest Per Irgens viis raamatuesitlusel läbi lühikese ujumise algõpetuse näidistunni ning selgitas õpikus sisalduvat märgisüsteemi, mis motiveerib lapsi vees oskusi omandama. 27.–29. märtsini toimus Viimsi koolis ka tema kolmepäevane koolitus, kus osales pea 30 ujumise algõpetuse õpetajat kõikjalt Eestist. Lisaks korraldavad Eesti ujumisliit, päästeamet ja Eesti vetelpääste selts augustis kultuuriministeeriumi kaasrahastamisel selle raamatu metoodika põhjal kahepäevased koolitused Eesti eri paikades. Eesmärk on kindlustada parem ujumisoskus ja seega turvalisem elu.

Väidetavalt ei oska pooled Eesti inimestest ujuda ja seda olukorda on vaja muuta, rõhutas esitlusel Eesti ujumisliidu president Karol Kovanen. Koostöös päästeametiga on ujumisliit selleks juba ka samme astunud. 2014. aasta kevadel toimusid „Veega sõber” veeohutus- ja ujumispäevad, kus osales üle tuhande lapse. Veepäevadel räägiti, kui vajalik on osata ujuda ja järgida ohutusreegleid, ning viidi läbi märgiujumine, mis aitab innustada ujuma õppima.

Sel kevadel on igas maakonnas välja koolitatud märgiujumise meeskonnad, kes korraldavad praegu kooli ujumistundides märgiujumisi, kus on võimalik osaleda 2.–3. klassi lastel. Sihtgrupis on umbes 6000 last.

Ujumisõpetuse raamatu väljaandmine on osa Eesti ujumisliidu, päästeameti ja Eesti vetelpääste ühisprojektist, mille lõppeesmärk on luua Eestis ühtne ujumise algõpetuse programm ja kehtestada ujumisoskuse standard.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!