Parim tulevikuauto valmis Viljandimaal

28. apr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Nädalavahetusel Paides peetud tuleviku liiklusvahendite võistlusel valiti parimaks Suure-Jaani kooli Tääksi õppekoha õpilase Mehis Suigusaare sõiduk „Vesilik”. Kogu esikolmikus võidutsesid Viljandimaa koolid. Kokku laekus konkursile 113 tuleviku liiklusvahendi ideed, finaali pääses neist 51.

„Minu masina mõte on see, et oleks võimalik stiilse ja multifunktsionaalse autoga nautida täielikult sõitu. Saad sõita nii maas kui ka vees ja seda üheainsa autoga. See auto oleks väga hea üleujutuste ajal ning sellega saaks ületada ka merd maksmata laeva piletit ja sõitu saaks nautida privaatselt. Oivaline lahendus,” kirjeldab võitja ise oma tööd.

„Retroauto”

„Retroauto”

Teise koha sai Kunnar Aun Kirivere koolist sõidukiga „Retroauto” (juhendaja Andrus Liigus) ja kolmanda Jaak Kahila Suure-Jaani kooli Tääksi õppekohast sõidukiga „Gebard” (juhendaja Margus Mikkor). Parim õpetaja oli kolmandat aastat Jaan Tasa Tõrva gümnaasiumist, mis kuulutati konkursil ka parimaks kooliks.

Kuni 30 cm pikkune liiklusvahend pidi olema välimuselt ja tehniliselt lahenduselt eriline. See võis olla mootorratas, auto, veoauto või inimeste transpordiks mõeldud liiklusvahend. Võisteldi kahes klassis: mootori jõul sõitev ja mootorita kontseptsioonsõiduk. Osaleda said 5.–9. klassi õpilased.

„Gebard”

„Gebard”

„Soovisime, et noored meistrimehed kujutaksid end tuleviku Eesti autotööstuse inseneridena, kes leiutavad erilise liiklusvahendi. Õpilaste ideed olidki väga erilised: näiteks pakuti vetikate õli, õunamahla, vee, antiainega, aga ka Coca-Colaga töötavaid mootoreid. Kasutatud materjalid varieerusid puidust, alumiiniumist ja plastist paekivini ning võitjate tööd olid disainilt ja töö kvaliteedilt laitmatud. Meie eesmärk on hoida au sees käsitööd ja tööriistade kasutamist. Samas on õpetajatelt kuulda, et digitaalajastul on üha keerulisem saada õpilaste silmad särama asjade ise valmistamisest,” rääkis võistluse korraldaja, Stokkeri turundusjuht Peep Pajumäe.

Võistluse „Tuleviku Eesti liiklusvahend” korraldas ehitusfirma Stokker juba üheksandat aastat. Auhinnaks oli ligi 5000 euro eest tööõpetuse klasside sisustust koolidele ning tööriistu õpetajatele ja õpilastele. Žüriisse kuulusid Rein Oselin, Toomas Vabamäe,  Ylle Rajasaar ning Kaarel Siimut.

2015. aasta tulevikusõiduki võistluse võitjad. Fotod: Allan Kuusik (Stokker)

2015. aasta tulevikusõiduki võistluse võitjad. Fotod: Allan Kuusik (Stokker)

2014. aasta automudelikonkursi „Ehita hüppav monster truck” osales 330 autot, parimaks tunnistati Jüri Kallaste Kalmetu põhikoolist autoga Plekkmonster, teine oli Karl Martin Volver Tõrva gümnaasiumist autoga Välk ja kolmas Helar Ruul Olustvere põhikoolist autoga Kuusakoski. Parim õpetaja oli mullu Jaan Tasa Tõrva gümnaasiumist ja parim kool Tõrva gümnaasium.

Alates 2006. aastast on õpilastele korraldatud tuulelohede, kiirendusautode, raadio teel juhitavate autode, paatide, veotraktorite, amfiibautode, tulevikuautode, monster truck’ide meisterdamise võistlus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!