Sinu õpilasest võib saada koerakosmeetik!

2. apr. 2015 Tuuli Hiiesalu Tartu Mart Reiniku kooli klassiõpetaja - Kommenteeri artiklit

Kuidas suhtuda noortele elukutset soovitavatesse testidesse?

Uurime seda alljärgnevalt õpilaste endi abiga. Tartu üheksanda klassi õpilased Pauliine, Maria ja Rain teevad läbi Rajaleidja, CV-Online’i, CV keskuse, kõrgema sõjakooli ja Austria kutsenõustamistesti. Tulemusi kommenteerib Tartumaa Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Kristel Lään.

Füüsiline pingutus meeldib rohkem kui vaimne

Pauliinel on tunnistusel neljad ja viied. Tema viimase aja hobi on kergejõustik. Lemmiktund on olnud matemaatika, nüüd meeldib bioloogia. Ta on mõelnud nii arsti- kui ka advokaadikutsele (ta on pälvinud riigikohtu kaasuskonkursil omas vanuseklassis esimese koha), kuid praegu tahab saada hoopis personaaltreeneriks. „Jurist oleks ka äge olla, aga seal peab väga palju õppima. Mulle meeldib füüsiline pingutus rohkem kui vaimne,” tunnistab Pauliine. Palk on talle elukutse puhul tähtis, seepärast mõlgub mõttes just personaaltreeneri amet. Kuigi Pauliine väidab, et vaimne pingutus talle väga ei meeldi, tegi ta kevadvaheajal ometi sisseastumiskatsed viide gümnaasiumi.

Rajaleidja karjääritesti järgi on Pauliinel arenenud kõige enam kunstiline kutsesuundumus, sest ta on loov, omapärane, originaalne ja tundlik. Ta võiks maalida, lavastada, tegelda disaini või muusikaga. CV-Online’i karjääritesti järgi saaks Pauliinest hea tippjuht, samuti võiks ta tegelda hariduse ja koolituse, projekteerimise ja planeerimisega. Ka CV keskuse testi järgi on Pauliinel häid juhiomadusi. Talle peaks meeldima sündmuste keskpunktis olla. Kõrgema sõjakooli test väidab, et Pauliine mõtleb väga loogiliselt ja reageerib kiiresti, treenima peaks ta tähelepanuvõimet ja visuaalset mälu. Austria kutsekompassi (berufskompass.at) järgi sobib Pauliinele loov töö, kus saab tegutseda oma ideede järgi ja olla inimeste keskel: sotsiaal-, tervise või kasvatuse valdkond. Talle sobivate elukutsete tipust leiab Pauliine koerakosmeetiku ameti ja selle kõrvalt liikumisterapeudi kutse, mida Pauliine ise silmas peabki.

Pauliine märgib kohe, et koerakosmeetiku amet pole just tema eluunistus. Testidesse ta väga ei usu. „Kõik ju muutub. Ükspäev tahan olla juht, teine päev ei taha,” arvab Pauliine.

Karjäärinõustaja Kristel Lään on Pauliinega päri: „Elukutsetest annab üheainsa konkreetse vastuse, mida elus edasi teha, kuid inimesel võib olla väga erinevaid huvisid ning ta võib sobida mitmesse valdkonda. Peale selle muutuvad inimese huvid elu jooksul.”

Huvitavad ajakirjandus, poliitika, riigiteadus

Maria tunnistusel on samuti neljad ja viied. Põhikooli ajal on ta tegelnud nii spordi (sõudmise) kui ka meediaga. Lemmiktunnid on ajalugu ja ühiskonnaõpetus. On tahtnud saada arstiks või advokaadiks. Praegu mõtleb Maria kolmele võimalusele: ajakirjandus, poliitika, riigiteadus. „Need lihtsalt huvitavad mind,” põhjendab Maria oma valikut. Palk on Maria arvates töö puhul samuti üsna oluline. „See peaks ikka laskma hästi ära elada,” arvab ta. Mariagi annab dokumendid sisse viide gümnaasiumi.

Rajaleidja testi järgi peaks Maria eelistama tegevust, mis võimaldab juhtida meeskonda ühiste eesmärkide suunas. Tal on loomupärane suhtlemis- ja esinemisoskus ning soov võtta vastu väljakutseid ja teistest eristuda. Talle peaksid sobima nii poliitika kui ka avalikud suhted ja teabekorraldus. Marias on ka seltskondlik kutsesuundumus, mis lubaks tal töötada näiteks õpetaja või nõustajana. CV-Online’i testi järgi saaks Maria hakkama nii personalijuhtimise, õpetamise kui ka müügi- ja sotsiaaltööga. CV keskuse testi järgi on Marial head juhiomadused. Kõrgema sõjakooli test väidab, et tal on ka väga hea loogiline mõtlemine ja reageerimiskiirus, vajaka jääb tähelepanuvõimest. Austria kutsekompass soovitab talle aga arsti- ja kinnisvarahaldaja kutset.

Maria jäi testide tulemustega rahule. Need näitasid, et suund, kuhu ta minna tahab, on õige ja talle sobilik. Kristel Lään aga hoiatab: „Kutsetestide soovitatud elukutsete suhtes tasub olla ettevaatlik, sest need on sageli pandud vaid üksikuteks näideteks ja kõiki elukutseid polegi loetletud. Üks oht noore jaoks on nendesse üksikutesse näidetesse kinnijäämine.”

Garaažis on olnud põnev …

Rain on vaikne tavaline koolipoiss. Ta on mänginud muuhulgas malet ja osalenud TORE (Tugiõpilaste Oma Ring Eestis) tegevuses. Tema lemmiktund oli matemaatika, nüüd on pigem füüsika. Ta on tahtnud saada politseinikuks või tuletõrjujaks. Praegu on mõtetes aga hoopis autoremondilukksepa elukutse. „Olen olnud koos vanaisaga garaažis ja seal on põnev vaadata, mida ta teeb,” ütleb Rain. Ta mõtles kutsekooli peale, kuid viis ema soovitusel dokumendid kolme gümnaasiumi.

Rajaleidja test näitas, et Rainile sobivad põllumajandus, metsandus, aga ka tehnikavaldkonnad. CV-Online’i testi järgi võib Rainist saada hea klienditeenindaja, ehitaja või hoopis raamatupidaja. CV keskuse testi järgi ei püüdle Rain juhiameti poole ja on õnnelik, kui teised initsiatiivi üle võtavad. Ta on usin töömesilane, kes on rahul oma elu ja nurgakesega, mille on endale loonud. Kõrgema sõjakooli testi arvates on Rainil arenenud ruumiline ja loogiline mõtlemine, arendama peaks ta kognitiivset taju ja visuaalset mälu. Austria kutsetesti järgi eelistab Rain kehalist tegevust vaimsele ja talle sobivad tehnikaga seotud erialad. Kutsekompassi arvates võiks Rain töötada elektritehniku, keraamiku, aedniku või rongijuhina.

Testide tulemusi kommenteeris Rain ühe sõnaga: „Minulik”, kuid oli üllatunud, et sobib klienditeenindajaks.

Kutsevaliku test pole võlumasin

„Veel tänapäevalgi kohtab arusaama, et kutsevaliku test on võlumasin, mis annab noorele kindla vastuse, mis talle sobib ja mis mitte,” kurdab Kristel Lään. Karjäärinõustamise valdkond on aga arenenud ja uued suunad on toonud kaasa mitmeid meetodeid, mis töötavad sageli paremini kui testid. Rajaleidja keskuste karjäärinõustajad kasutavad oma töös aktiivset kuulamist, visualiseerimist, mõttekaardi koostamist, karjääriinfo analüüsi jms. Kristel Lään soovitab noortel mõelda, millist infot testid annavad ja mida nad selle infoga peale saavad hakata.

Kui noor täidab küsimustikke või internetiteste omal käel, siis soovitab Kristel Lään arutada tulemusi oma lähedaste või karjäärinõustajaga, kes aitavad saadud tulemusi tõlgendada, näiteks tuua näiteid nende seoste kohta igapäevaeluga.

Kristel Lääne rõõmuks on noortel kutsetesti sooritamise soov aja jooksul vähenenud, nende teadlikkus karjäärinõustamise olemusest on paranenud, nad teavad, et kasulik on küsida nõu oma vanematelt, õpetajalt, karjäärinõustajalt, sõbralt.

Kokkuvõtteks aga seda, et olgu testid kui head tahes ja soovitagu nad kas või parimat kutsekooli eriala, viivad noored avalduse ikkagi hoopis mitmesse gümnaasiumi.

Populaarsemad kutsevaliku testid

  • http://www.dreamfoundation.eu/career-test/page1
  • http://www.cv.ee/new_test/ceq.php
  • http://www.cvkeskus.ee/testid/bemanager
  • http://www.berufskompass.at/

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!