Tartu koolid teevad sügisel haridusfestivali

17. apr. 2015 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Ehkki järgmise õppeaastani on veel aega, teevad Tartu linna koolid juba plaane sügisvaheajaks. Esmakordselt on kavas korraldada 20.–22. oktoobrini haridusfestival, mille käigus avavad koolid uksed ja kutsuvad külla teiste koolide õpetajaid, aga ka õpilasi, vanemaid ja teisi haridushuvilisi.

Festivali kandev mõte on „Õpime üksteiselt”. Kipume ju argipäeviti omaette nokitsema, teeme koolides küll nii mõndagi põnevat, aga ei reklaami oma tegemisi laiemas ringis. Nii ei teagi, mis naaberkoolis sünnib, rääkimata kaugematest koolidest.

Festivali programm koosneb kolmest osast. Põhiprogramm on suunatud õpetajaile, selle raames tutvustatakse parimaid kogemusi ja koolides toimuvad töötoad, loengud, esitlused, mängud jms. Üritused algavad kahetunniste vahedega, etteaste kestab umbes poolteist tundi ja pool tundi jääb järgmisse ürituspaika liikumiseks.

Huvilistel on võimalik külastada Kaagvere erikooli, mis selleks ajaks saanud uue näo ja nime.

Osa Tulukesest

Haridusküsimuste lahkamiseks avab südalinnas uksed arutelukohvik, kuhu kutsutakse väitlema ka meie ühiskonnaelu liidreid. Mõttetalguid plaanitakse eri teemadel ja eri paikades.

Haridusfestival on üks osa Tartu linnavalitsuse algatatud projektist „Tõenduspõhine uus lähenemine – uus koolikultuur Eestis (Tuluke)”, mida rahastatakse Euroopa majanduspiirkonna toetuste programmi „Riskilapsed ja -noored” taotlusvoorust „Kaasamine ja sekkumised haridussüsteemis”.

Tulukesest saadud kogemuste laiemaks levitamiseks on koolides plaanis mitmesugust tegevust. Tutvustatakse LP-mudelit, avatud õpperuumi, agressiivse käitumise ohjamise programme (Verge, MI, ART), kogukonna ja kooli koostöö käivitamist Tartus ning rahva ette astuvad ka partnerid Tulukese projektis Norrast ja Islandilt.

Lisaks Tulukesele toetab festivali Tartu linnavalitsus ja abi küsitakse ka Kultuurkapitalilt.

Festivali eriprogrammid on õpilastele ja vanemaile. Ikka selleks, et saada rohkem infot koolides toimuva kohta, sest tehtavat on kõvasti rohkem, kui arvatakse või leiab kodulehtedelt. Vanemad saavad lisaks koolide uudistamisele loengutel kasvatusteemadel tarkust koguda.

Kuigi haridusfestival on suunatud eeskätt põhikoolidele, avavad oma uksed ka gümnaasiumid, et tulevastel õpilastel tekiks esimene mulje.

Kohvikusse ja kontserdile

Festivalil löövad kaasa huvikoolid, Ahhaa teaduskeskus, Tartu kutsehariduskeskus, noortevolikogu, Tartu ülikooli haridusuuenduskeskus, Karlova ja Supilinna selts. Nimekiri pole lõplik, vaid üha täieneb.

Iga esindusliku festivali osa on ka kultuuriüritused. Avaõhtul leiab aset õpetajate ja külaliste pidu. Toimuvad kontserdid kõigile huvilistele.

„Oma tegevuse tutvustamine eeldab põhjalikku läbimõtlemist,” sõnab ettevõtmise koordineerija, Tartu linnavalitsuse haridusosakonna jurist Kairit Peekman. Festivalil osalevatel koolidel tuli oma plaanid juba tänaseks, 17. aprilliks linna haridusosakonda läkitada. Korralduskomitee on mitu korda koos käinud ja jätkab kokkusaamistega, praeguseks on koos kondikava ja nüüd tuleb üheskoos liha luudele kasvatada.

„Tartu haridus on Eestis tuntud ja tunnustatud. Festivalil võikski selguda, mida me teeme oma koolides teisiti, et see nii on,” mõtiskleb Peekman ja unistab sellest, et koolirahvas Eesti teistestki paikadest tuleks oktoobris Tartusse neid saladusi uurima.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!