Uuskasutuskeskus toetab Kiusamisvaba Kooli

14. apr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Eesti suurim sotsiaalne ettevõte MTÜ Uuskasutus toetab käesoleval aastal Kiusamisvaba Kooli (KiVa) algatust 20 000 euroga, aidates laiendada programmis osalevate koolide võrgustikku. 2015. aasta sügisest on programmi kaasatud üle 5000 alg- ja põhikoolilapse.

„Eesti näitajad koolikiusamise vallas on paraku Euroopa kõrgemate seas. Meile on oluline, et KiVa programm laiendaks üle-eestilist haaret, jõuaks enamate koolide ning lasteni. Usume, et turvaline koolitee on väga oluline teema ka kõikide lapsevanemate jaoks, kes meie tegevusse annetajate või ostjatena panustavad,” ütles MTÜ Uuskasutus tegevjuht Katriin Jüriska.

„Iga viies laps Eestis kogeb koolis kiusamist. Teadusuuringutel põhineva õppeprogrammiga nagu seda on KiVa on võimalik koolikiusamist ennetada ning luua koolikeskkond, kus iga õpilane ja kogu koolipere tunnevad ennast turvaliselt. Uuskasutuskeskuse ja kõikide teiste koostööpartnerite toetus on oluline, et Kiusamisvaba Kooli programm KiVa jõuaks kõikide Eesti koolilasteni,” lisas SA Kiusamise Vastu nõukogu esimees Kristiina Treial.

Jüriska sõnul on annetajate huvi uuskasutuskeskuse vastu aasta-aastalt kasvanud ning neljas linnas kuue keskuse-kauplusega isemajandav sotsiaalne ettevõte otsustas lisaks teenitud kasumi investeerimisele täiendavasse laienemisse toetada igal aastal ka mõnd suure ühiskondliku mõjuga algatust.

2004. aastal asutatud MTÜ Uuskasutus eesmärk on saata asjad ringlusesse ja teha uus- ja taaskasutamine kättesaadavaks ja igapäevaseks. Selleks võtab keskus inimestelt vastu ning edastab abivajajatele või müüb soovijatele riideid, jalanõusid, aksessuaare, raamatuid, nõusid, mööblit, elektroonikat, mänguasju jms. 2014 aastal külastas Uuskasutuskeskusi üle Eesti 814 000 inimest ning sooritati 245 000 ostu. Annetajaid oli eelmisel aastal 42 000.

1.–6. klassidele mõeldud Kiusamisvaba Kooli (KiVa) programmi, mis on välja töötatud Soomes Turu ülikoolis, koordineerib Eestis alates 2013. aastast SA Kiusamise Vastu. Unikaalne programm põhineb teaduslikul uurimistööl ja praktilisel kogemusel, sisaldades väärtuspõhiseid ennetustegevusi, juhtumite lahendamise tööriistu ning mõju hindamise uuringut. KiVa rakendmist koolides on toetanud ka haridus- ja teadusministeerium, siseministeerium, advokaadibüroo Rask.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!