Võõrkeeleõpetajad maailmakongressil

24. apr. 2015 Ene Peterson, Eesti võõrkeele­õpetajate liidu juhatuse esimees; Tõnu Tender, haridus- ja teadus­ministeeriumi keeleosakonna nõunik - Kommenteeri artiklit

Kanadas Niagara Fallsis toimus 26.–28. märtsini nüüdis(võõr)keelte õpetajate maailma­kong­­ress (World Cong­ress of Modern Languages 2015. Col­la­­bo­ra­ting across Languages and Bor­ders), mille korraldasid rahvusvaheline nüüdis(võõr)keelte õpetajate organisatsioon ning Kanada võõrkeeleõpetajate organisatsioonid.

Kongressil osales enam kui tuhat inimest maailma eri paigust: Kanadast, USA-st, Euroopa riikidest ja Austraaliast. Esinejate hulgas oli mainekaid teadlasi, nagu Brian North, Euroopa keeleõppe raamdokumendis sisalduvate ühtsete keeleoskustasemete peamisi ideolooge.

Osalejatel oli võimalus viia end kurssi uute tehnoloogiate ja uurimisvaldkondadega, tutvuda uute õppematerjalidega, jagada kogemusi, arutleda uute suundumuste ja keelehariduse probleemide üle. Kongressil toimus ümarlaud tehnoloogia rollist keeleõppes, 16 paralleelselt töötanud sektsioonis esitati-kuulati kokku umbes 200 ettekannet, lisaks plenaarettekanded ning 11 näidiskeeletundi.

Ettekannete teemavaldkond oli lai: uued keeleõppe- ja hindamismeetodid, Euroopa keeleõppe raam­dokumendi rakendamine õppekavade koostamisel, keel ja kultuur (mitmekeelsus, kultuuriline mitmekesisus, kultuuride erinevused), õppijate motiveerimine ja autonoomia, tehnoloogia ja sotsiaalmeedia roll jne.

Eesti keeleharidust tutvustava ühisettekande „Foreign Language Teac­hing Policy in Estonia: Advances and Con­cerns” esitasid Ene Peterson ja Tõnu Tender. Evelin Müüripeal pidas ettekande „Language Education and Education of Language”, mis tutvustas Eesti rahvuskultuuriseltside tegevust ning kultuurielu ja -tegevust.

Kongressil kohtuti kolleegidega üle maailma ning sõlmiti uusi tutvusi.

Eesti võõrkeeleõpetajate liit (EVÕL) võeti rahvusvahelise nüüdis­(võõr)­keelte õpetajate organisatsiooni liikmeks 2013. aastal. Samal aastal tehti EVÕL-ile ettepanek korraldada 2016. aastal Skandinaavia ja Baltimaade piirkondlik konverents. Võtsime ettepaneku pärast põhjalikku kaalumist vastu: konverents leiab aset järgmise aasta juunis Tallinnas. Kanadas tegutsesime selle nimel, et kavandatava konverentsi ning Eesti vastu huvi tekitada. Tõdesime rõõmuga, et Eesti vastu tuntakse huvi, siia soovitakse tulla. Oma osalemissoovi on kinnitanud FIPLV peasekretär Terry Lamb ning mitmed Kanada, Soome, Rootsi, Islandi ja Austraalia esindajad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!