Eesti Ajaloomuuseum kutsub näitusele „Lapsed ja sõda. 1941–1944”

22. mai 2015 Eesti ajaloomuuseum - Kommenteeri artiklit

Ootame kõiki 15. maist kuni 2016. aasta jaanuarini Suurgildi hoonesse näitusele, mis annab ettekujutuse, kuidas mõjutas Teine maailmasõda laste elu. Saame teada, mida viie pere lapsed läbi elasid, mida sõjast meenutavad ja mis juhtus pärast sõja lõppu. Viit saatust ilmestavad Marja-Liisa Platsi loodud illustratsioonid ja tegelaskujud.

Elasime Tartus raudteesilla juures. 1944 olid suured pommitamised ja siis me olime sihtmärk. Õhuhäire hakkas ja lõppes, hakkas ja lõppes. Ükskord algas pärast lõunat, ema küpsetas kooki, isa oli kodus. Mina jooksin välja, vaatasin taevasse ja hüüdsin, et juba meie kohal. Ma nägin selle lenduri pead aknast. Ta pikeeris otsejoones meie õue peale. Mina jooksin varjendi ust lahti tegema ja tema tulistas inimesi jooksu pealt. Õu oli padruneid täis. Jõudsin ukse lahti teha, ja nii suur õhusurve oli, et lendasin mürtsti trepist alla. Meie maja peale oli kaks pommi kukkunud, aga see pool, kus minu ema ja isa olid pliidi taga kõhuli, oli alles. (Helli, sündinud 1934)

Eesti ajaloomuuseum ja Tartu mänguasjamuuseum palusid inimestel tuua näitusele ka Teise maailmasõja aegseid lastega seotud esemeid. Kuigi sõja ajal polnud asjadel suurt tähtsust, sest oli olulisemat, millele mõelda, on siiski paljudel alles nii lemmikmänguasju, riideesemeid, armsaid salmikuid, märkmikke kui ka palju muud, millel on emotsionaalne väärtus. Aitäh kõigile, kes näituse sünnile kaasa aitasid!

Näitus „Lapsed ja sõda” toob vaataja pilgu ette sõjaaja laste eluolu: saame teada, mida söödi, kuidas pered kitsikuses toitu hankisid, millised olid riided ja jalanõud, kuidas keerulistel aegadel haridust omandati, mida ja kuidas lapsed mängisid, millised olid võimalused meelelahutuseks. Näitust täiendavad põnevad sahtlid, mille sisu uurides saab proovida jalga puukingi või sõjaaja rõivaid ja muidugi mängida sõjaaegseid laste mänge. Põhikooliealistele (ja vanematele) näitusekülastajatele on näitusel otsimismäng, mis juhatab eri teemadeni. Alates sügisest on koolidel võimalik tellida näituse juurde ka haridusprogramme.

Avasta aja lugu!

Ühtlasi tuletame meelde, et suve lõpuni on võimalik korraldada lapse sünnipäev Eesti ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis. Sünni­päeva­programm „Meil saab kino!” on suurepärane võimalus heita pilk filmitegemise põnevasse maailma. Aktiivsetes ja mängulistes tegevustes õpitakse tundma filmiameteid, vaadatakse lühifilme ja lavastatakse ise oma film, kus iga sünnipäevaline saab filmiameti või -rolli.

Vaata www.ajaloomuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!