Endla teatrisuvi Pärnus ja Kaelase mõisas

22. mai 2015 Eveli Loorents - Kommenteeri artiklit

Endla jätkab ainsa Eesti teatrina traditsiooni mängida suvehooaja jooksul teatrimajas läbi kogu repertuaar. 11. juulist kuni 16. augustini saab nautida publiku lemmiklavastusi „Kõik naistest” ja „Boyband”, Madis Kalmeti poeetilist „Kahe lugu”, Eesti teatri aastaauhindade galal tunnustuse pälvinud lavastust „Mandel ja merihobu” jt. Pere noorematele sobivad „Põrrr” …!!!” ning „Peeter Paan ja Valge Lind Wendy”.

Lisaks etendub kaks uuslavastust, neist üks Kaelase mõisa pargis.

Endla noorem põlvkond toob Kaelase mõisa pargis juulis publiku ette maailmaklassikal põhineva teose nooruslikust idealismist ja esmakogemuste erksusest. Pärast „Noore Wertheri kannatuste” ilmumist on vallandunud tõeline Wertheri-palavik: matkitakse tema riietusstiili, kompromissitut ellusuhtumist ja isegi enesetappu. Kirjastuse saadetud Johann saabub Wahlheimi ning kohtub tegelaste prototüüpidega, et selgitada välja, mis tegelikult juhtus. Olevik põimub stseenidega minevikust, milles avaneb Wertheri kirglik elujanu ning võimatu armastus juba Albertiga kihlatud Lotte vastu. Iga külaelaniku mälestuskillu abil jõutakse nimitegelase mõistmisele lähemale.

Lavastaja Laura Mets ja neli värskelt teatrikooli lõpetanud näitlejat, Fatme Helge Leevald, Lauri Mäesepp, Sander Rebane ja Karl Edgar Tammi, küsivad, kuidas elada sama kirglikult ja sisemise põlemisega, ent seejuures pääseda Wertheri saatusest.

Enn Keerd toob 24. juulil Endla teatri Suure saali lavale uurimuse armastusest. Kuigi Tom Stoppard ei ole armastusest kuigi palju kirjutanud, on filmide „Anna Karenina” ja „Armunud Shakespeare” stsenaariumi autoril teema vastu sügav huvi. Tema näidend „Midagi tõelist” uurib, mis jääb järele siis, kui suhtest kaob kirg ja uudsus. Kuidas jääda truuks ja tulla toime armukadedusega? Kui palju katsumusi kannatab välja tõeline armastus? Kas tõelist armastust on üldse olemas? Üllatuslike käänakutega armastusloo lisaväärtus on vaimukad dialoogid muusika, kirjanduse ja teatri teemadel. Pinget lisab mehe loojanatuuri igavene ihalus luua midagi ainulaadset, midagi suurt. Midagi tõelist. Osades Kadri Adamson, Meelis Rämmeld, Ago Anderson, Priit Loog jt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!