Etendub muusikalavastus „Sünnisõnad”

22. mai 2015 Von Krahli teater - Kommenteeri artiklit

„Sünnisõnad” on Von Krahli teatri, Nargen Opera ja Nargenfestivali koostöös valmiv muusikalavastus, millega dirigent Tõnu Kaljuste ja lavastaja Peeter Jalakas jätkavad Veljo Tormise muusikal põhinevate suurvormide tsüklit.

Publiku mälestustesse ja Eesti kultuurilukku jäädavalt kirjutatud lavastuste „Eesti ballaadid” (2004), „Eesti naiste laulud” (2006) ja „Eesti meeste laulud” (2008) taustal on „Sünnisõnad” loodud just tsükli algusena, et märkida seeläbi müütilise ajaringi sulgumist. Tsükli eripäraks on olnud alati eripäraste ruumide kasutamine. Nii toimub „Sünnisõnad” Eesti ühes kiidetuima akustikaga ruumis, Noblessneri valukojas. Lavastus on pühendatud Veljo Tormisele tema 85. sünnipäevaks.

Muusikaline lavastus „Sünnisõnad” liidab temaatiliselt arhailised mõttemustrid tehnoloogilis-digitaalse ajaülese maailmakäsitlusega, sünteesides mütoloogiat ja futurismi, mille ideaalseks tulemuseks on sakraalse tunnetuse lepitamine kaasaja uudsust idealiseeriva vaimuga. Lavastus jätab alles rustikaalse sisu, kuid riietab Tormise digitaalsetesse viigipükstesse ning laseb tal istuda veel leiutamata veesõidukisse.

Lavastus sõuab läbi Veljo Tormise teoste „Maailma loomine” isuri eeposest, kantaat „Sünnisõnad”, „Kalevala 17. runo”, „Ütles Lembitu”, „Etüüd Juhan Viidinguga” ja „Laevas lauldakse”. Muusikalise seade teeb dirigent Tõnu Kaljuste, kes paneb valukojas helisema Eesti rahvusmeeskoori, Eesti filharmoonia kammerkoori, Reigo Ahvena koos Viljandi Drumlabiga ning Soome runolaulja Ilona Korhoneni. Laulu saatva lavalise tegevuse loob lavastaja Peeter Jalakas koos Von Krahli teatri näitlejatega.

Esietendus 7. augustil. Etendused 8., 9., 10., 11., 12. augustil kell 19. Piletid müügil Von Krahli teatri kodulehel ja Piletilevis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!