Neff on Muuga mõisas aukohal

8. mai 2015 Agnes Maasild vilistlane ja Muuga kooli direktor, kõikide vilistlaste ja praeguste õpilaste ja õpetajate nimel - Kommenteeri artiklit

Lugupeetud ajakirjanik Andres Raid, lugedes 24. aprilli Õpetajate Lehest Teie arvamuslugu „Langi nimi on, Neffi oma pole”, tekkisid meil mitmed küsimused selle kohta, kui kursis Te olete Eestimaa eri piirkondade ajalooga.

Kõigepealt on selles arvamusloos mõnedki faktivead: Muuga kool ei kanna ega ole kunagi kandnud Eduard Vilde nime. Teiseks, Teile tundmatu Lang on meie külale väga tähtis kultuuri- ja hariduslooline isik. Kolmandaks, Carl Timoleon von Neff ei ole elanud selles majas, vaid laskis ehitada häärberi oma perekonnale. Tema elutee katkes enne mõisahoone lõplikku valmimist.

Kui külastate mõisat, siis soovitan alustada pargiservast jalutuskäiguga kuni mõisahooneni, mitte sõita autoga treppi ja otsida majalt olematuid silte. Carl Timoleon von Neffist kui mõisaomanikust ja kunstnikust on võimalik lugeda pargiservale jalgtee äärde jäävalt infotahvlilt nii eesti kui ka inglise keeles. Nimetatud infotahvel on seal seisnud mõisahuviliste ja -külastajate jaoks juba kümme aastat.

Muuga kool on selles majas Teise maailmasõja lõpus toimunud pommitamiste tõttu, mille tulemusena hävis meie kena ja uus koolimaja. Seetõttu ka silt Emil Langile mõisa välisseinal, sest mujale pole seda lihtsalt panna. Emil Lang oli inimene, kes tõi koduta jäänud kooli lagunenud mõisamajja, hoolitses kolm aastat Neffi kunstikogu eest, mida nüüd võite imetleda Kumus, korrastas ja remontis maja. Tänu temale ja 70 aasta jooksul majas õppinud ja töötanud inimestele on mõisahoone üldse alles.

Kellel on tahtmist ja soovi tutvuda mõisa ja selle ajalooga, sel on alati võimalus helistada ja tellida ekskursioon. Eelneval kokkuleppel ei ole ära öeldud ühelegi inimesele ega grupile ka nädalavahetustel. Telefoninumber selleks tarbeks on kooli kodulehel. Mõisas on Neff kohal – rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnikuna lausa aukohal. Nii et meie arvates on meil prioriteedid paigas. Süüdistus kultuurrehepapluses ja piiratuses on väga solvav.

Selline lahmiv ja faktivigu täis kriitika ei ole tunnustatud ajakirjaniku poolt ilus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!